Rapporten "Från brunt till grönt" redovisar inte motpartens argument och blir en form av klimatförnekelse. Det menar debattören Arne Müller.
"Hånskrattande åt klimatåtgärder riskerar att polarisera debatten och göra att många drar sig för att delta – tvärtemot vad vi behöver", skriver gästkrönikör Anna Krook-Riekkola, biträdande professor i Energiteknik vid LTU. Hon menar att det är viktigt att forskare orkar ta debatten.
Inom den gröna industrialiseringen i norra Sverige är efterfrågan av kompetensförsörjning hög, medan arbetslösheten är lägst i hela landet. Detta har skapat möjligheter för privatpersoner att sätta guldkant på tillvaron genom att hyra ut sina bostäder till gästarbetare och kandidater som lockats till Norrland.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
Nya gruvor ger nästan alltid upphov till stora känslor och uranditon mer än de flesta andra. Men det vore oetiskt av oss att inte bryta det uran vi har om omständigheterna tillåter det.
"Det behövs ett fungerande samspel mellan företag och lokalsamhälle", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.
Överbokningar av orealistiska mängder effekt på elnätet är ett systemfel som hotar den gröna omställningen och Sveriges framtid. Regelboken måste ses över, men det räcker inte. Sveriges industrier och energiföretag har inte tid att invänta systemförändring, alla måste ta sitt samhällsansvar nu om omställningen ska lyckas. I Luleå har vi samlats och hittat ett lösningsorienterat perspektiv som behövs i den pågående debatten.
Svenska grenen av Mondelez borde få ansenliga varningsklockor att ringa i öronen på många företagsledare. Men tydligen inte.
“Ladies and Gentlemen, speaking about, as you said, the future of industry: just look north, for example to Sweden”. Att det i norra Sverige sker en grön industrirevolution har inte passerat någon obemärkt. Inte minst speglas detta i uttalandet från Ursula Von Der Leyen och den ökade närvaron av nationella och internationella beslutsfattare i regionen.
Regionnätsbolaget meddelar förhandsbesked om tilldelning av effekt på regionnätet i Luleå och Boden. Tilldelningen på 1 500 megawatt till 2030 innebär en tredubbling av befintlig effekt, men kommer ändå inte att räcka på långa vägar när industrin och samhället ställer om. För att befintlig industri ska klara av den avgörande omställningen måste tilldelningsavtalen pausas så att hela systemet för hur industrier idag tillåts boka effekt på elnätet kan ses över, anser Carina Sammeli (S), kommunalråd i Luleå.
Rymdbasen Esrange i Kiruna har en nyckelroll i den gröna omställningen.
Tidigare i maj gick opinionsbildare och allmänhet lös på Marabou för att de fortsatt sin tillverkning och försäljning i Ryssland. Känslorna var starka, det pratades om bojkott så länge företaget genom sin verksamhet indirekt stöttade den ryska krigsinsatsen. Det skrevs insändare, ledare och gjordes mediainslag. I början av förra veckan avslöjades det av Sveriges Radio att Northvolt köper rysk nickel till sina batterier. Sen blev det tyst.
Har H2 Green Steel slagit rekord i tillståndsansökan? Det kanske egentligen någon annan ska bedöma, men vi tror att vi har det, och detta i ett land där tillstånd ofta lyfts som ett problem och en gigantisk bromskloss för tillväxt och omställning. Så vad gjorde vi då som möjliggjorde en sådan snabb och smidig process?
Det är lustigt att en av de saker vi vet att alla människor bryr sig om aldrig dyker upp i diskussionen om norra Sveriges attraktionskraft.
Northvolt är på många sätt först ut av de nya företagen som utgör den gröna omställningen. Det gör dem till exempel på hur resterande del av den nya industrialiseringen kan komma att spela upp sig i norra Sverige. Frågan är om vi inte kan åstadkomma bättre än så?
Det är intressant att höra hur samstämmig trion är i sina bedömningar av läget.
Norra Sverige är känt för många saker. Från älvarna och fjällen till samerna och industrierna. Det var däremot garanterat länge sedan någon förknippade vår landsände med ett gott företagsklimat.
Det räcker inte med politiska avsiktsförklaringar. Det måste också bli verkstad och konkreta resultat.
Den stora industriboomen har satt norra Sverige på världskartan och skapat en stor framtidstro. Men det finns en verklighet som kan hota de storslagna framtidsvisionerna: Ett krig i Ukraina, en smärtsam lågkonjunktur och högljudda röster som ifrågasätter de stora projekten.
Den gröna omställningen innebär planerade investeringar i storleksordningen 1100 miljarder kronor i Västerbotten och Norrbotten. Det kan innebära 20 000 nya jobb på bara några år.
Det är med blandade känslor jag och vi på Terminal 5 Relocation följer inlägg i olika kanaler där det satsas enorma offentliga pengar i olika kompetensförsörjningsprojekt.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.