Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Kan flyttsugna holländare lösa en del av kompetensförsörjningen i norra Sverige? En stor delegation från Norrbotten ska för första gången besöka Europas största emigrationsmässa.
Förtätning av bostäder, sommargata, hemligt publikevent och skapande av en mötesplats på järnvägsstationen. Gällivare kommun jobbar på bred front för att lyfta centrum i väntan på att Multiaktivitetshuset ska stå klart.
De är inflyttare, hemvändare eller har valt att stanna på grund av naturen och närheten. Gällivares unga familjer gillar sin stad – men lyfter också viktiga framtidsfrågor, som bygget av fler bostäder, att skapa trivsamma miljöer ur barnens perspektiv och ett finare och mer levande centrum.
Nu går Gällivare kommun fram med planerna på att skapa Dundret fjällby, med hotell, restauranger, handelsområde och 500 bostäder. Storsatsningen är tänkt att inte bara lyfta anläggningen utan hela samhället.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
De kallar det "Sveriges hårdaste lista". Här är 40 kvinnor inom järn- och stålbranschen som under 2022 gjort betydande insatser vid sin arbetsplats.
Hon har jobbat sig upp hela vägen, från geolog på 1045-nivån i Kirunavaara till högste chef för Malmbergsgruvan. Nu får LKAB:s Monika Sammelin branschutmärkelsen Årets Fe.
Aldrig trodde Sverker Sörlin att berättelsen om framtidslandet skulle bli högaktuell på nytt. När han nu ger ut en reviderad utgåva av sin klassiska bok från 1980-talet är det med en gnagande oro om att historien ska gå igen.
Regeringen är medveten om situationen men ger i dagsläget inga besked om riktade resurser till länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten.
Mark- och miljödomstolen i Umeå fick exakt de extra resurser man begärde för att klara anstormningen av stora miljöprövningar i norra Sverige.
Omfattande miljöprövningar kopplade till de nya industriprojekten står för dörren de närmaste åren i norra Sverige. Men tidsschemat hotas av att länsstyrelsen saknar besked om extra resurser.
Landshövdingarna i de fyra nordliga länen vill se en kraftsamling för jämställdhet. ”Vi behöver nyansera bilden av norra Sverige”, skriver de.
De senaste åren har nyheterna duggat tätt i norra Sverige. Närmare 1 100 miljarder kronor ska investeras i vår region, och regeringens samordnare har fastställt att vi kommer att ha 100 000 nya invånare inom femton år. ”Herrejösses”, tänker du, ”hur ska vårt samhälle klara av en sådan omställning?"
I ett sjuårigt forskningsprojekt vid Umeå universitet ska verkningarna av de stora industriinvesteringarna i norra Sverige kartläggas. "Jag skulle önska en mer öppen diskussion om för vem omvandlingen egentligen sker och hur både kostnader och vinster faktiskt ska fördelas för att åstadkomma en rättvis grön omställning och utveckling", skriver Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi.
När det satsas i södra Sverige är det aldrig något snack om saken, men när det handlar om satsningar i Norrbotten blir de direkt ifrågasatta och motarbetade, skriver Thor E Andreassen.
I förra veckan arrangerade Svemin sin årliga arbetsmiljökonferens. 250 deltagare samlades i Kulturens hus i Luleå för att fokusera helt på inkludering.
Det har varit förtvivlat svårt att få genomslag för lokala och regionala krav under perioder med M-ledda regeringar.
Sebastian Vettel är en av föreläsarna under seminariet Green Champions, som arrangeras i samband med Race of Champions i Piteå. Seminariet startar 16:00.
Hett eftertraktad utbildning – och en fribiljett till sommarjobbet. Gymnasiet med Bolidenprofil i Gällivare firar tioårsjubileum med högt söktryck och planer på utökning. "Det öppnar många möjligheter", säger Ellie Dagbro, som går tredje året på teknikprogrammet.
H2 Green Steel behöver anställa 1 500 personer för driften av stålverket. Nu förbereds tre nya vuxenutbildningar i Boden för att svara upp mot kompetensbehovet. Färsk erfarenhet finns i Skellefteå, där Northvolt är inne i samma resa.
Efter utbildningen på yrkeshögskolan fick hon jobb direkt. Piteåtjejen Emilia Lidman arbetar som vindkraftstekniker i Markbygden – och stortrivs. "Jag ville ha ett coolt jobb där det händer nya saker varje dag, och det fick jag", säger hon.
Priset för att tanka en elbil på station skiljer sig stort – och det är inte bara vilken laddoperatör du väljer som spelar in.
Trots stigande el- och räntekostnader, kortare räckvidd i kyla och långa avstånd – antalet elbilar i norr ökade kraftigt under året. ”De är ju fortfarande mycket billigare än köra med än bensin- eller dieselbilar”, säger elbilsägaren Urban Karlsson.
I ett stort projekt bygger OKQ8 och Skellefteå kraft 800 nya snabbladdningspunkter för elbilar – och inte bara efter de stora vägar utan även på små ställen i Norrbottens och Västerbottens inland. ”Tidigare missade vi särskilt norska elbilsförare som inte kunde ta den här vägen”, säger OKQ8:s stationschef i Vittangi Monica Oxenius.
Arbetspendlingen kostar 125 skattemiljoner per år samtidigt som unga och familjer stängs ute från bostadsmarknaden. Vad gör Kiruna för att bryta utvecklingen? Följ med till förre arbetsmiljöinspektören som uppmanar Kirunaborna att tänka efter vem de säljer huset till och villaägaren som längtar efter en snöboll på fönstret.
Piteåborna Niklas Lundgren, Kristian Nurmi och Oscar Isaksson pendlar 40 mil enkel för att ta sig till jobbet i Kiruna. ”Det skulle inte gå att byta till ett vanligt jobb nu”.
Över 5000 tillfälliga arbetare ska bygga stålverket i Boden. Anstormningen inleds nästa år och kommer påverka staden starkt, genom behov av till exempel boenden, kollektivtrafik, och vård. Just nu kartlägger kommunen och Region Norrbotten effekter och vilka åtgärder som måste vidtas – samtidigt som man tar hjälp av Skellefteås erfarenheter.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
Mari Gustafsson, ansvarig utgivare Piteå-Tidningen