Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Industriboomen sker i norr, men de flesta höga chefer bor i Stockholm. Och chefstjänster i norr tillsätts av personer boende i södra Sverige, även inom statliga bolag. Riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S) varnar för utvecklingen.
Viktiga fyndigheter pekas ut, en gruvdom är nära och samråd hålls för en gigantisk vindkraftspark. Samtidigt kommer EU med ett lagförslag som ska snabba på tillståndsprocesser för innovationskritiska metaller och mineral. Den gröna omställningen i norr ställs på sin spets – här analyserar experten Maria Pettersson det nya läget.
I Framtidsfabriken tar PT tillsammans med Norran, NSD och Norrbottens-Kuriren ett större grepp om utvecklingen i norra Sverige. Mångmiljardinvesteringarna i den gröna industriboom som sker här just nu påverkar inte bara näringslivets framtid, utan omformar också våra lokalsamhällen i grunden. Vi granskar hur utmaningarna möts av kommunerna, regionerna och industrierna själva, och träffar människorna som berörs. Nu firar vår satsning ett år och vi bjuder på fri läsning av några av de mest populära artiklarna.
Han är investerarproffset från Piteå som haft världen som arbetsplats. Nu gör Göran Carlson entré i industriboomen med norra Sveriges första börsnoterade riskkapitalbolag – och bjuder in västerbottningar och norrbottningar att köpa in sig.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
Haraholmen i Piteå eller Billeruds industrområde i Kalix är lämpliga platser om en anläggning för produktion av bioflygbränsle ska etableras i norra Sverige. Men branschen har också utmaningar att hantera.
Det är inga konstigheter med att stora företag i den gröna industriboomen i norr har höga chefer bosatta i södra Sverige.
Den gröna industriboomen sker i norr men de flesta toppchefer bor i södra Sverige. Ganska logiskt och norra Sverige har delvis sig själv att skylla, anser forskaren Lars Westin.
Toppcheferna i den gröna industriboomen täljer guld. Vår sammanställning över inkomster visar bland annat att SSAB:s vd Martin Lindqvist har 5,5 miljoner mer i årslön än LKAB:s vd Jan Moström.
Planerna på en vätgaspipeline i norra Sverige har långt till målgång. Men i kulisserna pågår ett intensivt arbete – och projektören Nordion energi anser att bygget är av största vikt.
...som efter åtta år som masugnschef vid SSAB i Luleå nu övergått till jobbet som stålverkschef vid samma arbetsplats.
Landshövdingarna i de fyra nordliga länen vill se en kraftsamling för jämställdhet. ”Vi behöver nyansera bilden av norra Sverige”, skriver de.
De senaste åren har nyheterna duggat tätt i norra Sverige. Närmare 1 100 miljarder kronor ska investeras i vår region, och regeringens samordnare har fastställt att vi kommer att ha 100 000 nya invånare inom femton år. ”Herrejösses”, tänker du, ”hur ska vårt samhälle klara av en sådan omställning?"
I ett sjuårigt forskningsprojekt vid Umeå universitet ska verkningarna av de stora industriinvesteringarna i norra Sverige kartläggas. "Jag skulle önska en mer öppen diskussion om för vem omvandlingen egentligen sker och hur både kostnader och vinster faktiskt ska fördelas för att åstadkomma en rättvis grön omställning och utveckling", skriver Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi.
När det satsas i södra Sverige är det aldrig något snack om saken, men när det handlar om satsningar i Norrbotten blir de direkt ifrågasatta och motarbetade, skriver Thor E Andreassen.
I förra veckan arrangerade Svemin sin årliga arbetsmiljökonferens. 250 deltagare samlades i Kulturens hus i Luleå för att fokusera helt på inkludering.
Det har varit förtvivlat svårt att få genomslag för lokala och regionala krav under perioder med M-ledda regeringar.
LKAB anser att kärnkraften bör byggas ut även i norra Sverige, för att säkra tillgång till energi och låga elpriser. Men när, var och hur är ännu så länge skrivet i stjärnorna.
De senaste 20 åren har antalet olyckor i svenska gruvor halverats i takt med att tekniken gjort framsteg. Utvecklingen inom den gröna omställningen gör att trenden väntas fortsätta – men det kan också tillkomma nya risker.
Camilla Backebjörk, arbetsmiljöutvecklare vid LKAB i Malmberget, tilldelades gruvornas branschorganisation Svemins Arbetsmiljöpris 2023.
Samtidigt som arbetet i Norra Svartbyn skrider framåt i rask takt kvarstår ett antal frågetecken kring H2 Green Steels verksamhet. Hur går det för stålutmanaren?
Svensk industrihistoria skapas där väldiga, gula maskiner arbetar i det vidsträckta området i Norra Svartbyn. Nu berättar H2 Green Steels byggchef Andy Turner om hur det gigantiska stålprojektet framskrider, när sprängningar planeras och hur resten av tidsschemat ser ut.
…som är ny vd och koncernchef vid Copperstone Resources, som planerar att återöppna den nedlagda koppargruvan Viscaria i Kiruna.
Ännu finns ingenting av det nya på plats. Men planen är att Luleå industripark ska etableras som ett framtida besöksmål och ett nav för den gröna omställningen i norra Sverige.
Det stormar om Hybrit och de gröna industrierna i norra Sverige. Förre näringsminister Anders Sundström anser att kritiken mot att projekten fått statsstöd är felaktig och att grunden till debatten är en kamp om elen.
För att motivera den statliga uppbackningen bör samtliga effekter av satsningen på vätgasstålet sammanvägas. Det anser docent Johan Lundberg, nationalekonom och föreståndare för Cerum, Centrum för regional vetenskap vid Umeå universitet.
Hybrit, H2 Green Steel och SSAB:s framtida stålproduktion kraschlandar på grund av orealistiska elbehov och brist på arbetskraft – samtidigt som norrbottningarna får betala notan. Domedagsprofetian kommer från nationalekonomen Magnus Henrekson. "Den rimliga slutsatsen är att inte gå vidare med Hybrit", säger han.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
Mari Gustafsson, ansvarig utgivare Piteå-Tidningen