Framtidsfabriken är ett samarbete mellan Norran, Piteå-Tidningen, NSD och Kuriren som ger dig fördjupad journalistisk om utvecklingen i vår region. Vi tar ett större grepp som hjälper dig att förstå mer om de svåra frågorna.
Ännu finns inget besked om stålprojekten Hybrit och H2 Green Steel beviljas statligt miljardstöd. I sin ansökan lyfter Hybrit fram flera obesvarade frågor kring tekniska lösningar och uppger att utan offentliga medel blir projektet inte verklighet.
Villor som hyrs ut som arbetarbostäder kan kräva en högre klass vad gäller brandskydd. Räddningstjänsten i Boden följer utvecklingen inför H2 Green Steels stålverksbygge och kommer att utöva tillsyn.
Villor som hyrs ut för 50 000 kronor i månaden och överbefolkas. Nyligen stängdes ett boende där en villa lanserades som hotell. Kommunledning och byggfack är eniga. En osund bostadsmarknad är etablerad. "Man sviker jävligt många och även de som kommer", säger Joakim Lindholm, Byggnadsfacket.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
Industritomten löstes in av kommunen för flera miljoner. Nu har entreprenören Patrik Johnsson ett nytt projekt på Haraholmen – en jättelik solcellspark. "Det kan tillföra både grön energi och lokala intäkter", säger han.
Piteås planer på att bygga ut Haraholmens industriområde med etapp två är oklara för dagen. En vattentäkt innebär att kostnaderna för att ställa i ordning marken drar iväg.
Lundqvist trä välkomnar Piteås nya strategi, att inte söka någon industrijätte till Haraholmen utan att sikta på olika aktörer i mellanklassen i stället. "Vi tror det blir bättre", säger Samuel Holmström, vd.
De nya industriprojekten lyser med sin frånvaro. Ska Piteå vara en pendlarkommun i samhällsomställningen eller finns en kakbit att hugga? I en stor intervju berättar näringslivschefen Nicklas Winblad von Walter om de missade etableringarna, djuphamnens framtida betydelse och nya strategin som ska fylla den omskrivna industritomten på Haraholmen.
Suget efter bostäder i Boden är inte högre än i andra städer i norra Sverige i dag. Men byggföretaget Lindbäcks räds inte satsningar.
Han har byggt hotell och köpt upp tolv villor som ska hyras ut till gästarbetare. Superentreprenören Joel Stenvall är en av aktörerna som ser en chans att bidra till boenden och samtidigt tälja guld under H2 Green Steels byggfas.
Det är lustigt att en av de saker vi vet att alla människor bryr sig om aldrig dyker upp i diskussionen om norra Sveriges attraktionskraft.
Northvolt är på många sätt först ut av de nya företagen som utgör den gröna omställningen. Det gör dem till exempel på hur resterande del av den nya industrialiseringen kan komma att spela upp sig i norra Sverige. Frågan är om vi inte kan åstadkomma bättre än så?
Det är intressant att höra hur samstämmig trion är i sina bedömningar av läget.
Norra Sverige är känt för många saker. Från älvarna och fjällen till samerna och industrierna. Det var däremot garanterat länge sedan någon förknippade vår landsände med ett gott företagsklimat.
Det räcker inte med politiska avsiktsförklaringar. Det måste också bli verkstad och konkreta resultat.
Den stora industriboomen har satt norra Sverige på världskartan och skapat en stor framtidstro. Men det finns en verklighet som kan hota de storslagna framtidsvisionerna: Ett krig i Ukraina, en smärtsam lågkonjunktur och högljudda röster som ifrågasätter de stora projekten.
Mäklarna uppger att bostadsmarknaden i Boden är i ett avvaktande läge, trots att H2 Green Steels stålverksbygge snart drar igång på allvar. Samtidigt ägnar sig ett flertal aktörer åt spekulationsköp av villor, med månadshyror på upp till 50 000 kronor.
Brasiliansk gruvingenjör gifter sig med sjuksköterska från Kalix och paret bosätter sig i Pajala. Jodå, bröllopet förra helgen var en solskenshistoria för industriboomen i norra Sverige.
"Förslagen räcker inte hela vägen". "Besvikelse att besked dröjer". Den statliga utredningen om kompensation till vindkraftskommuner och närboende får kritik från tunga aktörer i branschen.
De enorma energibehoven är elefanten i rummet i industriboomen. Går det ens att lösa elförsörjningen? Kan problemen med vindkraften övervinnas? Hur ser energisystemet ut om tio år? Här tittar tre energiexperter djupt i kristallkulan.
Det är en vanlig fredag kväll i april. Till butiken Jacks på Anderstorp som är inriktad på asiatisk mat kommer först en buss och en tid senare två bussar till. Ur bussarna kliver en mängd personer med orange västar – och går mot entrén. En stund senare kommer de ut med kassar med mat som packas in i bussarna.
Förre finansminister Anders Borg tar plats i LKAB:s styrelse. Här berättar han om varför uppdraget är intressant – och varför han anser att norra Sverige har en unikt stark position i klimatomställningen.
De bröt upp ett välbeställt liv i Indien mot något okänt. Familjen Chavhan är en av många asiatiska familjer som flyttat till Skellefteå. Nu berättar de om sitt nya liv – som de stortrivs med.
Skellefteå + fjärran östern = sant. För batterijätten Northvolts uppbyggnad och verksamhet är erfarenhet och specialkompetens från Asien av största vikt.
Gustaf Edgren på Trä- och möbelföretagen vill se ett tydligt fokus på småhus hos kommunerna när norra Sverige växer. "Det handlar om att trygga befolkningstillväxten för flera generationer ", säger han.
Bodens kommun planerar flera nya bostadsområden för småhus som svar på framtidens bostadsutmaningar.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
Mari Gustafsson, ansvarig utgivare Piteå-Tidningen