Framtidsfabriken är ett samarbete mellan Norran, Piteå-Tidningen, NSD och Kuriren som ger dig fördjupad journalistisk om utvecklingen i vår region. Vi tar ett större grepp som hjälper dig att förstå mer om de svåra frågorna.
Trycket ökar på en utbyggnad av Malmbanan. När Järnvägsforum Norr inleddes öppnade LKAB för egen finansiering och varnade för att permitteringar inte kan uteslutas. Samtidigt seglar Piteå hamn upp som en del av lösningen.
Nu är Svenska kraftnäts kontor i Luleå på plats. Närvaron ger stora fördelar i arbetet med att förstärka kraftnätet inför de stora industriprojekten i Norrbotten och Västerbotten, bedömer Maria Jalvemo, programchef.
Staten är frånvarande, riskerna för kommunerna enorma och samerna riskerar ännu en gång att drabbas hårt. Det är huvuddragen i den skoningslösa kritik som författaren och journalisten Po Tidholm levererar mot industriboomen i norra Sverige.
Arbetsförmedlingens kansli sjösattes för att stötta kompetensförsörjningen i norr. Verksamheten är igång sedan drygt ett halvår. Resultatet? Här är fem nya satsningar som ska göra skillnad.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
Konstgödselsatsningarna blomstrar i norr. Uppstickaren Cinis Fertilizer smider stora planer och är övertygad om att det finns en marknad för alla fabriker – men är förtegen om tidsschemat i Skellefteå.
Nu söker den spanska konstgödseljätten Fertiberia markanvisning på Hertsöfältet i Luleå. I en stor intervju berättar Fertiberias operative chef David Herrero Fuentes om projektets möjligheter och utmaningar, att företaget tvingats skjuta fram byggstarten och att man ännu inte har klart med energiförsörjningen.
Kan flyttsugna holländare lösa en del av kompetensförsörjningen i norra Sverige? En stor delegation från Norrbotten ska för första gången besöka Europas största emigrationsmässa.
Industriboomen sker i norr, men de flesta höga chefer bor i Stockholm. Och chefstjänster i norr tillsätts av personer boende i södra Sverige, även inom statliga bolag. Riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S) varnar för utvecklingen.
Viktiga fyndigheter pekas ut, en gruvdom är nära och samråd hålls för en gigantisk vindkraftspark. Samtidigt kommer EU med ett lagförslag som ska snabba på tillståndsprocesser för innovationskritiska metaller och mineral. Den gröna omställningen i norr ställs på sin spets – här analyserar experten Maria Pettersson det nya läget.
Förtätning av bostäder, sommargata, hemligt publikevent och skapande av en mötesplats på järnvägsstationen. Gällivare kommun jobbar på bred front för att lyfta centrum i väntan på att Multiaktivitetshuset ska stå klart.
Det går inte riktigt att komma runt att planeringen av de nya industrierna och planeringen av elförsörjningen använder sig av något skilda tidslinjer.
Det ligger inte i statens intresse att bristen på bostäder bromsar den positiva utvecklingen i norra Sverige.
Landshövdingarna i de fyra nordliga länen vill se en kraftsamling för jämställdhet. ”Vi behöver nyansera bilden av norra Sverige”, skriver de.
De senaste åren har nyheterna duggat tätt i norra Sverige. Närmare 1 100 miljarder kronor ska investeras i vår region, och regeringens samordnare har fastställt att vi kommer att ha 100 000 nya invånare inom femton år. ”Herrejösses”, tänker du, ”hur ska vårt samhälle klara av en sådan omställning?"
I ett sjuårigt forskningsprojekt vid Umeå universitet ska verkningarna av de stora industriinvesteringarna i norra Sverige kartläggas. "Jag skulle önska en mer öppen diskussion om för vem omvandlingen egentligen sker och hur både kostnader och vinster faktiskt ska fördelas för att åstadkomma en rättvis grön omställning och utveckling", skriver Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi.
De är inflyttare, hemvändare eller har valt att stanna på grund av naturen och närheten. Gällivares unga familjer gillar sin stad – men lyfter också viktiga framtidsfrågor, som bygget av fler bostäder, att skapa trivsamma miljöer ur barnens perspektiv och ett finare och mer levande centrum.
Nu går Gällivare kommun fram med planerna på att skapa Dundret fjällby, med hotell, restauranger, handelsområde och 500 bostäder. Storsatsningen är tänkt att inte bara lyfta anläggningen utan hela samhället.
I Framtidsfabriken tar PT tillsammans med Norran, NSD och Norrbottens-Kuriren ett större grepp om utvecklingen i norra Sverige. Mångmiljardinvesteringarna i den gröna industriboom som sker här just nu påverkar inte bara näringslivets framtid, utan omformar också våra lokalsamhällen i grunden. Vi granskar hur utmaningarna möts av kommunerna, regionerna och industrierna själva, och träffar människorna som berörs. Nu firar vår satsning ett år och vi bjuder på fri läsning av några av de mest populära artiklarna.
Han är investerarproffset från Piteå som haft världen som arbetsplats. Nu gör Göran Carlson entré i industriboomen med norra Sveriges första börsnoterade riskkapitalbolag – och bjuder in västerbottningar och norrbottningar att köpa in sig.
De kallar det "Sveriges hårdaste lista". Här är 40 kvinnor inom järn- och stålbranschen som under 2022 gjort betydande insatser vid sin arbetsplats.
Hon har jobbat sig upp hela vägen, från geolog på 1045-nivån i Kirunavaara till högste chef för Malmbergsgruvan. Nu får LKAB:s Monika Sammelin branschutmärkelsen Årets Fe.
Aldrig trodde Sverker Sörlin att berättelsen om framtidslandet skulle bli högaktuell på nytt. När han nu ger ut en reviderad utgåva av sin klassiska bok från 1980-talet är det med en gnagande oro om att historien ska gå igen.
Haraholmen i Piteå eller Billeruds industrområde i Kalix är lämpliga platser om en anläggning för produktion av bioflygbränsle ska etableras i norra Sverige. Men branschen har också utmaningar att hantera.
Lastbilschaufför, elektriker, vindkraftstekniker...här är yrkena som är glödheta i industriboomen i norr.
Hon kör tunga trailers och lockar samtidigt miljonpublik på sociala medier med sina filmer. Angelica Larsson vill gärna vara en ambassadör för att locka fler kvinnor till chaufföryrket.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
Mari Gustafsson, ansvarig utgivare Piteå-Tidningen