Framtidsfabriken är ett samarbete mellan Norran, Piteå-Tidningen, NSD och Kuriren som ger dig fördjupad journalistisk om utvecklingen i vår region. Vi tar ett större grepp som hjälper dig att förstå mer om de svåra frågorna.
Inflyttningen till Boden har börjat. En av de första familjerna som bytt liv för stålverksbyggets skull kommer från Sydafrika. De lämnade hetta och oroligheter i Port Elisabeth mot ett rött hus i Heden och 20 minusgrader.
Samtidigt som arbetet i Norra Svartbyn skrider framåt i rask takt kvarstår ett antal frågetecken kring H2 Green Steels verksamhet. Hur går det för stålutmanaren?
Svensk industrihistoria skapas där väldiga, gula maskiner arbetar i det vidsträckta området i Norra Svartbyn. Nu berättar H2 Green Steels byggchef Andy Turner om hur det gigantiska stålprojektet framskrider, när sprängningar planeras och hur resten av tidsschemat ser ut.
Sebastian Vettel är en av föreläsarna under seminariet Green Champions, som arrangeras i samband med Race of Champions i Piteå. Seminariet startar 16:00.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
…som är ny vd och koncernchef vid Copperstone Resources, som planerar att återöppna den nedlagda koppargruvan Viscaria i Kiruna.
Hett eftertraktad utbildning – och en fribiljett till sommarjobbet. Gymnasiet med Bolidenprofil i Gällivare firar tioårsjubileum med högt söktryck och planer på utökning. "Det öppnar många möjligheter", säger Ellie Dagbro, som går tredje året på teknikprogrammet.
H2 Green Steel behöver anställa 1 500 personer för driften av stålverket. Nu förbereds tre nya vuxenutbildningar i Boden för att svara upp mot kompetensbehovet. Färsk erfarenhet finns i Skellefteå, där Northvolt är inne i samma resa.
Efter utbildningen på yrkeshögskolan fick hon jobb direkt. Piteåtjejen Emilia Lidman arbetar som vindkraftstekniker i Markbygden – och stortrivs. "Jag ville ha ett coolt jobb där det händer nya saker varje dag, och det fick jag", säger hon.
När Raluca Ceacar flyttade till Skellefteå med sin familj för två år sedan saknade hon ett forum. I dag är ett 80-tal medföljande, spouses, till anställda på Northvolt med i hennes grupp på Facebook. ”Vänner är viktiga”, säger Raluca.
De som flyttar till Skellefteå och börjar jobba på Northvolt Ett har ofta en partner. Företaget har nu en speciell community för de medföljande – och de har också fysiska mötesplatser. ”Jag blir glad i hjärtat då jag ser att någon byter telefonnummer”, berättar Frida Falkman på Northvolt.
Jag öppnar samebyns mailbox och det formligen rasar in förfrågningar, information och remisser av olika typer aktiviteter som planeras genomföras i vårt område från väst till öst.
Under 2022 uppgick elproduktionen från vindkraften i Sverige till hela 33 TWh (terawattimmar).
I slutet av förra året inleddes en våg av kritik mot de enorma nyindustriella projekten i Norrbotten och Västerbotten och kanske finns det skäl att inte enbart rusa fram i euforisk blindhet.
Det är beklämmande att se att Moderata ungdomsförbundet även i Norrbotten ansluter sig till den ”Stoppa Hybrit-kampanj” som bedrivs av olika kolonisationsaktörer från södra Sverige. Detta utan att bemöda sig om att ta reda på lättåtkomliga offentliga fakta.
I Sverige har vi själva valt att bygga ihop elnätet med alltfler europeiska länder, i huvudsak av kommersiella skäl men också av säkerhetsmässiga skäl för att kunna importera el när elproduktionen i Sverige hackar.
Sedan 1600-talet har naturresurserna i norra Sverige lockat, frammanat drömmar om rikedom, välstånd och makt. Riksrådet Axel Bonde skrev till rikskanslern Axel Oxenstierna om fyndet av silver på Nasafjäll år 1635 ett ofta citerat uttalande som präglade synen på den norra landsändan: ”Med Guds hjälp ska detta blifva de svenskas Västindien.”
Såväl vd:ar som kommundirektörer och kommunalråd fanns på plats när studenterna vid Luleå tekniska universitet skulle övertygas om att deras framtid finns i norra Sverige.
Priset för att tanka en elbil på station skiljer sig stort – och det är inte bara vilken laddoperatör du väljer som spelar in.
Trots stigande el- och räntekostnader, kortare räckvidd i kyla och långa avstånd – antalet elbilar i norr ökade kraftigt under året. ”De är ju fortfarande mycket billigare än köra med än bensin- eller dieselbilar”, säger elbilsägaren Urban Karlsson.
I ett stort projekt bygger OKQ8 och Skellefteå kraft 800 nya snabbladdningspunkter för elbilar – och inte bara efter de stora vägar utan även på små ställen i Norrbottens och Västerbottens inland. ”Tidigare missade vi särskilt norska elbilsförare som inte kunde ta den här vägen”, säger OKQ8:s stationschef i Vittangi Monica Oxenius.
Arbetspendlingen kostar 125 skattemiljoner per år samtidigt som unga och familjer stängs ute från bostadsmarknaden. Vad gör Kiruna för att bryta utvecklingen? Följ med till förre arbetsmiljöinspektören som uppmanar Kirunaborna att tänka efter vem de säljer huset till och villaägaren som längtar efter en snöboll på fönstret.
Piteåborna Niklas Lundgren, Kristian Nurmi och Oscar Isaksson pendlar 40 mil enkel för att ta sig till jobbet i Kiruna. ”Det skulle inte gå att byta till ett vanligt jobb nu”.
Över 5000 tillfälliga arbetare ska bygga stålverket i Boden. Anstormningen inleds nästa år och kommer påverka staden starkt, genom behov av till exempel boenden, kollektivtrafik, och vård. Just nu kartlägger kommunen och Region Norrbotten effekter och vilka åtgärder som måste vidtas – samtidigt som man tar hjälp av Skellefteås erfarenheter.
Vivaldiprojektet är ljuv musik för miljön. Med hjälp av en metod som utvecklas av forskare på Luleå tekniska universitet kan koldioxid som fångas in hållbart och kostnadseffektivt omvandlas till eftertraktade kemikalier.
Drygt ett år efter den stora myndighetsrazzian vid Northvolts batterifabrik i Skellefteå bedömer både Northvolt och Byggnads att ordningen på bygget är betydligt bättre. Men samtidigt har ett nytt sätt att kringgå regler i byggbranschen visat sig, uppger facket.
Tiotals miljarder riskerar att hamna i händerna på kriminella aktörer när de gröna industriprojekten i norr byggs upp. I närtid har brottslighet avslöjats i Skellefteå, Malmfälten och Markbygden. Via förstärkta kontroller, direktiv till företag och en ny samverkansfunktion ska skattebrott, människohandel och stölder stoppas.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
Mari Gustafsson, ansvarig utgivare Piteå-Tidningen