När Mats Berg ska sammanfatta 2023 är det med blicken både bakåt i tiden och framåt. Planerna som grundlades 2021 börjar bära frukt nu. Men nästa år kommer H2 Green Steel att lägga i nästa växel och då är frågan om Bodens kommun står pall och kan hänga med? I en stor intervju berättar näringslivschefen om planerna för Boden 2040 och oron inför bygget av tusentals entreprenörsboenden.
Mindre än två mil från Northvolts batterifabrik i Skellefteå försöker malmgeologen Joel Andersson hitta svar på litiumets hemligheter. Metallen som vi måste ha, men förstår för lite om hur den kan spåras.
Kiruna kommun beräknas förlora 100 miljoner kronor per år i skattemedel på grund av inpendlande arbetskraft, så kallad ”fly-in fly-out”. Det i en sedan mer än ett sekel tillbaka etablerad industrikommun med ett stort statligt företag som tar ett omfattande samhällsansvar.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
15 minuter från H2 Green Steel och en hyra på nästan 84 000 kronor. Villan med 14 rum i Skogså sticker ut på listan över de hyresfastigheter som finns i närheten av Svartbyns industriområde. Men det är långt ifrån den enda på listan över de som siktat in sig på att hyra ut bostäder till de stålverksarbetare som väntas under 2024.
Mäklare i Boden spår lugnet före stormen när stålverket växlar upp nästa år. Men företag har inte lika lätt att spekulera i villor längre och prisrusningen kan inte jämföras med den som orsakades av batterifabriken i Skellefteå 2022. "Det är svårt när vi pratar om 1 procents ränta kontra 4,5-5 procent idag", säger Patrik Ouja på Länsförsäkringar i Skellefteå.
Vattenfall fick svaren de önskat på frågorna om Juktans pumpkraftverk. Nu tas nästa steg mot att bygga ett av Sveriges största batterier. "Nu vet vi att ombyggnaden är både lönsam och teknisk möjlig", säger Johan Dasht.
Två djupa tag av en grävmaskin fick symbolisera det som komma skall på Hertsöfältet när Vattenfall och Luleå Energi nu sjösätter arbetet med att koppla ihop industriområdet med elnätet. "Det som byggs här blir väldigt centralt för både industriområdet men också för att skapa en helhet i vårt nät", säger Daniel Agrér, elnätschef på Luleå Energi.
Vi hinner inte ställa om oljeberoendet till förnybart i tid. Det saknas både mineral och energi. Resultatet kan bli konkurrens om resurser, svält och försämrad vård. Det hävdar Simon Michaux, professor i geometallurgi vid The Geological Survey of Finland.
Stickspåret till H2 Green Steel är bara starten på en ännu större rälsetablering i Boden. Redan nu planeras för kringverksamhet och företagen som finansierar och bygger järnvägen har kommit till Norrbotten för att stanna. "Det kommer inte funka att flyga upp då och då", säger Tobias Emanuelsson, vd Polar Structure.
Byggnads Norrbotten har 3 500 yrkesverksamma medlemmar. Med byggnationen av H2 Green Steel kommer ett behov av arbetskraft som inte finns i länet. "Vi har lagt fram förslag på en egen arbetsförmedling", säger Magnus Nyström, avtalsansvarig.
Tonvis av koppar, kobolt och zink ligger kvar i avfallshögarna från svenska gruvor. Återvinning av gruvavfall är strategiskt viktigt för EU. Men att faktiskt nå lönsamhet ur slagghögarna är ofta orealistiskt med dagens kunskap och teknik.
SSAB har lämnat in sin ansökan för omställningen i Luleå. Här är den första skissen på hur det integrerade stålverket kommer att se ut.
Rapporten "Från brunt till grönt" redovisar inte motpartens argument och blir en form av klimatförnekelse. Det menar debattören Arne Müller.
"Hånskrattande åt klimatåtgärder riskerar att polarisera debatten och göra att många drar sig för att delta – tvärtemot vad vi behöver", skriver gästkrönikör Anna Krook-Riekkola, biträdande professor i Energiteknik vid LTU. Hon menar att det är viktigt att forskare orkar ta debatten.
Inom den gröna industrialiseringen i norra Sverige är efterfrågan av kompetensförsörjning hög, medan arbetslösheten är lägst i hela landet. Detta har skapat möjligheter för privatpersoner att sätta guldkant på tillvaron genom att hyra ut sina bostäder till gästarbetare och kandidater som lockats till Norrland.
Nya gruvor ger nästan alltid upphov till stora känslor och uranditon mer än de flesta andra. Men det vore oetiskt av oss att inte bryta det uran vi har om omständigheterna tillåter det.
"Det behövs ett fungerande samspel mellan företag och lokalsamhälle", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.
Överbokningar av orealistiska mängder effekt på elnätet är ett systemfel som hotar den gröna omställningen och Sveriges framtid. Regelboken måste ses över, men det räcker inte. Sveriges industrier och energiföretag har inte tid att invänta systemförändring, alla måste ta sitt samhällsansvar nu om omställningen ska lyckas. I Luleå har vi samlats och hittat ett lösningsorienterat perspektiv som behövs i den pågående debatten.
LKAB vill att regeringen omvandlar en del av östra Malmberget till industriområdet. Om det inte sker hotas gruvbolagets tillståndsprocess som innefattar Hybrit och hela gruvverksamheten i Malmberget. "I grund och botten är risken att detta stoppar upp hela processen", säger Niklas Johansson på LKAB.
Från snack till verkstad, det är symboliken bakom den stålbalk som under måndagen restes på H2 Green Steels sajt. Snart ska den få sällskap av 299 till och under de kommande månaderna kommer ett stålverk ta form i Svartbyn. "För oss är det stort", säger Jeff Gehlhoff.
Lotta Finstorp ropar för att höras i Rosenbad och säger sig ha pratat med varenda minister inför årets budget. Resultatet är både positivt och knapert på samma gång. Fem miljoner plus till bland annat miljöprövningar men minus på andra ställen. Myndigheten kämpar mot resursbrist för att hålla samma tempo som industrisatsningarna. "Vi är sårbara", säger landshövdingen.
LKAB:s dröm om byggdom för Hybrit under början av 2024 har gått i kras. Bolaget ska komplettera tillståndsansökan i februari och det är bara ett delsteg innan byggdom kan prövas. "Flera omständigheter bidrar till att bolagets ursprungliga önskemål om tidplan inte håller", säger Anna Svedjevik vid Mark- och miljödomstolen.
Magnus Henrekson och David Sundén får ny kritik. Svante Axelsson, en tungviktare i Sveriges resa mot fossilfrihet, menar att de skapar en dimridå genom sin rapport. "Att förhålla sig passiv är det mest riskabla och det största slöseriet med skattepengar", säger han.
Tillståndsprocesserna pekas ofta ut som flaskhalsar i miljardsatsningarna i norr. Men på Mark- och miljödomstolen i Umeå har resurser beviljats och sex personer har anställts. "Vi är väldigt måna om att inte bli en bromskloss i systemet", säger domstolschef Mikael Forsgren.
Henrik Henriksson fanns på länk när rapporten som kritiserade bland annat H2 Green Steel presenterades. VD:n kunde ge svar på tal på det mesta och menade att författarna missat flera punkter.
LKAB håller med om delar av Magnus Henreksons rapport, men menar att nationalekonomerna missar helheten. "Men hade vi blivit vid vår läst hade vi inte funnits kvar. Man vill inte bli ett Facit ", säger Niklas Johansson, kommunikations- och hållbarhetsdirektör hos gruvjätten.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.