Är Northvolt ett exempel på det nya framtidslandet?

Northvolt är på många sätt först ut av de nya företagen som utgör den gröna omställningen. Det gör dem till exempel på hur resterande del av den nya industrialiseringen kan komma att spela upp sig i norra Sverige. Frågan är om vi inte kan åstadkomma bättre än så?

Northvolt, kanske världens grönaste fabrik, men lyser illrött avseende arbetsrätt och villkor. Ska det vara bilden av det nya framtidslandet? (Arkivbild)

Northvolt, kanske världens grönaste fabrik, men lyser illrött avseende arbetsrätt och villkor. Ska det vara bilden av det nya framtidslandet? (Arkivbild)

Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Krönika2023-05-22 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Northvolts historia såhär långt är nämligen inte särskilt attraktiv och kantad av kritik från allra första början. Flera tusen arbetare och tjänstepersoner från 80 olika länder arbetar med bygga klart fabriken och med att skala upp produktionen av batterier.

Fackförbunden Elektrikerna och Byggnads har hittills under byggnadsfasen sett oseriösa fuskande företag, lönedumpning och arbetskraft som utnyttjas. Facken vittnar om att arbetare bland annat arbetat 90-timmarsveckor. Bara för några veckor sedan skrev Unionens medlemstidning Kollega om situationen på Northvolt under rubriken Larm inifrån Northvolt: "Katastrofal arbetsmiljö".

Den utländska ingenjören Priya är en av dem som drabbats, hon är här med arbetsvisum och kom med förhoppningen om bättre arbetsvillkor och förutsättningar än i hemlandet. Verkligheten hon hamnade i var en annan, nu jobbar hon 12-timmarsdagar, alla dagar i veckan. Hon är på gränsen till kollaps av utmattning och kommer att sluta på fabriken. Många andra känner inte att de har det alternativet då de försörjer familjer i sina hemländer.

Arbetsmiljöverket har fått in mer än 100 anmälningar av missförhållanden, anmälningar av fallolyckor, frätskador och anställda som klämt av delar av fingrar i maskinerna. Underleverantörer till Northvolt har vid flera tillfällen kritiserats för det sätt de hanterat arbetstiderna, sex företag som anlitats av Northvolt har fått sammanlagt 4 miljoner i sanktionsavgifter för brott mot arbetstidslagen.

Vid ett uppmärksammat tillslag på Northvolts anläggning under 2021 visade polisens och andra myndigheters kontroll att närmare 25% av de kontrollerade arbetstagarna vistades olagligt i Sverige.

Både Byggnads och Elektrikerna har beskrivit att fabriken uppförts under "slavliknande förhållanden". Genomgående har det saknats kollektivavtal, snarare har facken fått bilden av att underleverantörer försökt att runda den svenska modellen och slå sönder den.

Sannolikt är detta bara toppen av isberget. Om detta är modellen som nu sätts för kommande etableringar, som H2 Green Steels stålverk i Boden eller Fertiberias konstgödselfabrik i Luleå, är åtminstone inte jag särskilt tilltalad av det sätt som den gröna omställningen genomförs.

För om dessa etableringar är nödvändiga för att klara klimatomställningen och målet att uppnå en hållbar utveckling så kan väl inte priset vara att man offrar den sociala hållbarheten? Jag är då för min del inte beredd att stå bakom en omställning om den innebär dumpade löner, social dumpning, en söndertrasad kollektivavtalsmodell, ökade sociala problem och kriminalitet.

För i spåren av utstationerad arbetskraft, utnyttjande av illegal arbetskraft och annan arbetslivskriminalitet följer precis samma utsatthet och sociala problem som det alltid gjort. Gästarbetare som bor i nån sorts samtida "ungkarlsbaracker" under långa perioder med liten eller ingen meningsfull fritid ökar riskerna för missbruk eller andra sociala problem. Detta är också något som polisen kunnat se, den störa ökningen av gästarbetare har ökat marknaden för kokain.

Jag är för den gröna omställningen men om den ska skapa ett nytt "framtidsland" måste den ske hållbart i alla delar, den måste ske med schyssta villkor och utan att människor exploateras.