Under hela vintern går Sveriges befolkning och längtar efter bättre, varmare och ljusare tider. Våren målas ofta upp, likt en reflex, som räddningen i mörkret och en tid där alla ens problem kompenseras av den bländande och d-vitaminboostande solen. Våren må vara den årstid där känslor väcks till liv, trädens blad kryper ur sina knoppar och fåglarna återigen börjar sjunga men det är även en tid när många upplever sig vara mer stressade.

Våren är en tid när pollenallergikerna varvar klagandet med snörvlingar och när vädret går från att vara shortsvänligt till kallare än i Antarktis - på mindre än en sekund. När jag var yngre var den framtinade asfalten det största vårtecknet för mig. När man äntligen kunde roa sig med att hoppa hopprep under rasterna. Nuförtiden behöver jag inte ens se ut för att inse att det har blivit vår då ett stort kännetecken för årstiden är den välfyllda kalendern och att en stress över att inte räcka till börjar att infinna sig.

Vårstress är inget vedertaget begrepp men jag tror att många känner igen sig i att det under våren är fler saker som ska hinnas med. Det kanske ska pluggas inför körkort, planeras inför studenten eller skrivas examensarbeten. Konserter, festivaler och resor bokas för fullt och plötsligt ska sommarens alla planer vara fastställda. Till råga på allt så ser även skolan till så att man ska få så lite fritid som möjligt. Det känns som att skolan verkligen har tagit fasta på frasen och titeln ”vänta tills våren” i Håkan Hellströms låt. Varje nytt skolår börjar alltid med att lärarna stolt presenterar deras genomtänkta planering med utspridda prov och mycket repetitionstid men på våren har planeringen på något sätt förskjutits och det slutar alltid med att proven avlöser varandra med en veckas intervall.

I takt med att de gråa snöhögarna tynar bort och temperaturen ute blir behagligare ska saker såsom att inviga uteserveringarna, ta den första cykelturen och ha picknick på den nu framtinade gräsmattan också hinnas med. Det ställs fler krav på såväl den sociala biten i livet som på arbets- och skolrelaterade uppgifter.

Det kommer att vara stressigt i perioder och vissa upplever denna period just under våren. För dig som gör det vill jag bara passa på att påminna dig om att våren inte är en tid där du ska försöka att ”härda ut” innan sommaren. Har du ett fullt schema så försök att underlätta för dig själv så mycket som möjligt genom att planera in stunder för vila och sänk ambitionerna om det så krävs. Du ska ju trots allt orka med sakerna som ska göras under sommaren också. Eller vill du kanske hellre ligga helt utmattad och orkeslös då?

Elin Eriksson