Redan för ungefär ett år sedan fick klasskompisarna Mikaela Sundström och Matilda Lindström (båda födda 2000) brev och frågeformulär, det så kallade mönstringsunderlaget, skickade till sig. Formuläret innehåller frågor om ens fysiska och psykiska förutsättningar, hälsan och ens inställning till att mönstra och gå med i militären.

– Redan innan man fick mönstringsunderlaget hade jag bestämt mig för att jag var intresserad, säger Mikaela Sundström.

– Ja, det kändes spännande. Jag kryssade i att jag kunde tänka mig att göra det, säger Matilda Lindström.

Artikelbild

| I november fick Matilda Lindström och Mikaela Sundström testa livet om militär på ”military weekend” på F21.

I somras fick de kallelsen till mönstringen. När man får åka ner till Stockholm och utföra testerna beror på när på året man är född. Matilda fick åka redan i september medan det bara var några veckor sedan för Mikaela.

– Man gör IQ-test, pratar med en sjuksköterska som kollar syn, hörsel, EKG, ryggen, och testar ens styrka. Man pratar med en läkare och en psykolog och så gör man konditionstest på cykel. Man får veta mycket om sig själv, förklarar Matilda.

– De missar verkligen ingenting, fyller Mikaela i.

Hade ni förberett er på något sätt innan?

Artikelbild

| Matilda Lindström och Mikaela Sundström förberedde sig inför mönstringen på gymmet. "Jag cyklade i 3-4 månader innan för att vara förberedd för konditionstestet", säger Mikaela.

– Inte speciellt, jag tränade på gym som vanligt, säger Matilda.

– Jag hade ju fördelen att Matilda hade varit på mönstring innan mig så hon kunde ju berätta lite om vad som väntade, så jag tränade mycket på cykel i några månader innan. Sen tränar jag crossfit och fick styrkan därifrån, säger Mikaela.

Utifrån resultatet på mönstringen tilldelas man en befattning och regemente. För Mikaelas del innebär det att hon kommer utbildas till stridsvagnsförare på A9 i Boden. Matilda kommer tränas upp som stabsassistent på F21 i Luleå.

– Det är mycket kontorsjobb, lite som en receptionist. Det handlar mycket om att ha koll på flera saker samtidigt och planera, säger Matilda.

De första tre månaderna ser likadana ut oavsett vilken befattning man senare kommer ha. Då går man igenom den grundläggande militärutbildningen, GMU.

Har ni några förväntningar nu inför GMU:n?

– Jag tror att man kommer kastas in i det väldigt hastigt i början. Men det känns spännande, det känns kul att man kommer vara så många tillsammans och det är bra att ha som merit på CV:t sen, säger Matilda Lindström.

– Jag har hört att befälen kan vara hårda i början. Men jag tror att vi som är där blir väldigt tighta, man gör ju verkligen allt tillsammans, säger Mikaela Sundström.