På vardagarna pluggar Tim Olsson till industrirörmontör på Strömbacka, men så fort det finns minsta tid över ägnar han den åt skoteråkningen. Sedan han var liten och hans pappa tog med honom på snöskotern har det var hans största intresse, och tills för bara några år sedan tävlade han i skotercross. Tävlingsformen där man på ett visst antal varv ska ta sig runt en bana fylld av hopp, kurvor och raksträckor och vara först i mål.

– Jag satsade seriöst och tränade nästan dagligen de sista säsongerna, berättar Tim Olsson.

Det var fram till 2017, när han stappade i ett hopp och fick skotern över sig med tre kotkompressioner som följd.

Artikelbild

| Efter en skada tvingades Tim Olsson lägga av med tävlandet, nu är det bara friåkning som gäller.

– Det var svinkul att tävla och jag hade gärna fortsatt, men ryggen klarar inte det. Jag fick skaffa en längre maskin och köra friåkning. Nu tävlar jag på somrarna istället.

För de flesta får snöskotern vila när vinterhalvåret är slut, men när isarna har smält kör Tim Olsson på vattnet istället - skotercross blev watercross. Till det har han en särskild, tätad skoter med smalare framvagn coh omställda boggiedämpare.

– Det är egentligen som att köra på vintern, man burkar som man gör i snön. Det gäller bara att ha väldigt mycket fart!

På sommaren reser han runt och tävlar, men vintern ägnas alltså enbart åt den lustfyllda åkningen.

Artikelbild

| När Tim inte sitter på skotrarna skruvar han i dem. I verkstaden byter han motor i en maskin, den i bakgrunden får vänta till sommaren.

– Man lär känna många med samma intresse, flera av mina vänner har jag träffat genom skoterkörningen. Det är svinfin miljö vi åker i och det är roligt att kunna se ut över landskapet, att se bergen.

Finns det något minne som sticker ut lite extra?

Artikelbild

| Vad som är kul med skotersporten? ”Allt. Jag har bara fastnat för det, det är en svinrolig sport”.

– När jag var 16 följde jag med Northern Light Films (en grupp från Norrbotten som filmar sin skoteråkning) till Riksgränsen. Det drog igång mitt intresse extra mycket.

När han inte sitter på skotrar skruvar han i dem, i ett hörn av verkstaden hans pappa jobbar på bygger han om en maskin. Oavsett om man tävlar eller inte är det en sport som kräver mycket tid - och pengar.

Artikelbild

– Det innebär mycket satsning ändå, du får lägga ner hela livet på att ha råd. Jag och mina kompisar kör nästan aldrig i Piteå, ofta är vi kring Arvidsjaur så det är ju minst tolv mil innan man är framme. Det går mycket tank.

– En period jobbade jag på nätterna och gick skola på dagarna för att kunna åka skoter på fritiden.

Artikelbild

Har du några planer efter gymnasiet?

– Det blir ju att jobba. Så att man kan åka mer skoter.