När du får vad du förtjänar

Sofia Arvidsson skriver om vår skeva relation till pengar och hur vad du tjänar är en direkt reflektion för vad du tror att du förtjänar.

4 maj 2018 08:29

Hatälskar du också pengar? För jag hatar pengar, när mitt konto gapar tomt, och älskar pengar, när min lön sväller lite extra. I min krets, som kryllar av frilansande kreatörer och konstnärer är kronor och ören ganska smutsiga. Kanske för att cash flyger från ficka till ficka och för att vi lär oss att skapa; vad vi inte lär oss är hur vi tar betalt för våra verk.

”Ni får en femhunka var samt publicering på vår site?” skulle en pissig, och tyvärr inte ovanlig, kommentar kunna låta när en pratar om gager för att spela live. Och tragiska som vi är, vi musiker, tackar vi ofta ja. I rädsla döljer vi girighet och desperation efter slantar bakom en fasad av att vi är belåtna med allt som innefattar en gura i hand.

Vad som styr vad en vara eller en tjänst är värd är vad dina kunder är beredda att betala, vilket i sin tur beror på vad dina konkurrenter är beredda att fnaska för. Vad vi dock förbiser är ditt värde; hur värderar du dig själv? Vad gör dig värd att pröjsa kosing för? Att tro och tycka att vad du gör rockar fett och väger i guld handlar om självförtroende. En snygging blir till en babe när hen klär sig i självkänsla, vilket är hur PR funkar; om du lanserar vad du gör med övertygelse kan du övertyga.

Vad jag vill vara tydlig med är att vi har en skillnad i att vara självgod och att vara självsäker. Att du tycker att du är grym betyder inte att du tycker att dina konkurrenter suger; självkänsla är inte en valuta som finns i begränsad upplaga och en kan vara stolt över sitt craft medan en hyllar sina rivaler.

Vår relation till pengar är inte sällan skev; vi föraktar vad vi vill ha. Vad vi kallar ett nödvändigt ont om än vi i smyg köper lotter och hoppas på storkovan. Hela kalaset är lite som att snacka skit om hen som är poppis för att ivrig hångla upp hen när ni väl stöter ihop. Och kanske behandlar vi pengar orättvist för att vi aldrig har fått veta hur vi ska känna över dem. Företag smackar upp reklam som uppmanar oss till att köpa oss lyckliga medan vi läser artiklar som säger att glädje grundar sig i att följa hjärtats rytm och leva passionerat. Att vi blir förvirrade är kanske inte att förundra sig över.

I regel är du vart du är för att du tror att du har fått vad du förtjänar; din situation reflekteras i din självbild. Med en förståelse för att försprång och privilegier skiljer sig kan du, vem du än är och vart du än är, förverkliga dina visioner. Jag vet att du kan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Arvidsson