Kapten Filling som kollega

Fanny skriver om sin praktiktid i Stockholm och hur hon uppmanar till att våga ta möjligheter som kanske verkar skrämmande till en början.

2 maj 2019 18:00

”Breaking News med Jessica Almenäs” är ett direktsänt program som många känner igen från rutan. Själv förknippar jag det numera med tre veckor som överträffade mina förväntningar på alla sätt. Jag fick kompisar, kontakter och blev av med min kräsenhet till mat och jag längtar fortfarande tillbaka, tre månader senare.

När vi från min linje på folkhögskolan fick reda på att vi skulle få praktiktid så började jag direkt söka på bolag i Piteå som höll på med film men ingenting ledde någon vart. Jag utvidgade mitt sökområde till Umeå och Luleå men jag fick fortfarande ingen plats att besöka. Efter ett tag gick jag med i en grupp på Facebook där företag från Stockholm kunde erbjuda praktik och jag mailade och ansökte till varenda en. Till slut fick jag ett mail från Filip och Fredriks bolag Nexiko som sa att jag verkade lämplig för en telefonintervju och rätt vad det var så satt jag på ett flyg till Arlanda, redo att inte se riktig snö på ett par veckor.

Jag och mitt team höll ofta till i ”fixarrummet” som det hette. Där skrev vi ut manus, ordnade rekvisita eller pustade ut efter en lång och stressig dag. Det kan låta skönt och lyxigt när jag säger att vi hade fyra dagars helg men jag måste också informera att vi var på fötterna mellan 9-23 de resterande tre dagarna.

Under dessa 14 timmar hände mycket och trots att vi hade ett schema så var tiderna väldigt flytande. Beroende på vilken rekvisita som behövdes till kvällens sändning gick det ibland snabbt att fara till Myrorna och tillbaka men ibland var man tvungen söka genom hela Stockholm efter en liten grej.

Jag hade bland annat uppgiften att hämta middag från restaurangen och dela ut den till Jessica Almenäs och hennes co-host Johan Pettersson, min barndomsidol från sin roll som Kapten Filling. Båda programledarna Jessica och Johan var sig ganska lika som man kan förvänta sig om man sett de på TV:n. Gästerna varierade i trevlighet och det var inte alltid jag visste vilka de var, man blev dock aningen starstruck när Melodifestivalen spelade in en mellanakt i studion bredvid.

Ifall jag hade nöjt mig med att inte fara iväg och istället stannat hemma och gjort eget arbete så skulle jag aldrig fått träffa dessa fantastiska människor som medverkade i produktionen. Jag hade heller aldrig fått uppleva hur det faktiskt går till bakom en live-sändning och jag hade aldrig fått säga ”Hej” till Eric Saade, Edward Blom och Clara Henry.

Fanny Lindström

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fanny Lindström