Grönskan har äntligen exploderat och vi vågar nu faktiskt hoppas på att minusgraderna är förbi. Vad passar bättre än att provsmaka nyheterna i glassfrysen! UNG har testat årets nyheter, med undantag för de som efter noggrant sökande inte gick att finna. Glassarna som saknas i testet är Triumfs Hux Flux, GB:s Kinder joy samt samtliga nyheter från Sia Glass och Diplom-Is, vars återförsäljare vi inte lyckades lokalisera. Prisangivelserna är hämtade direkt från butikerna där vi köpte glassarna, men kan variera något.

Linnea Lundström

Oskar Sundström

Hanna Lindmark

Sanna Bengtsson

Elin Eriksson

 

 

"Syntetisk päronglass med banansmak”

Bamse

Gräddglas med päronsmak som doppats i choklad.

Pris: 13 kronor

GB glass

 

Den smakar väldigt syntetiskt, och mycket riktigt finns det ingenting i innehållsförteckningen som ens viskar om päron. Vissa i testpanelen upplever mer banansmak än päron, vilket vi ännu inte lyckats hitta någon rimlig förklaring för. ”Det här är verkligen en barnglass, men inte en superkul sådan”, säger Hanna.

Betyg: 1

 

 

”Den smakar nyttigt?”

Babasucco Fennel

Isglass med fänkålsmak, gjord på mestadels frukt- och grönsaksjuice.

Pris: 29 kronor

Vegansk, sockerfri

Freezing good

 

Det nya konceptet ”Freezing good” är en glassfrys som kommit i butikerna i vår. Denna spännande pinne är en av de mer excentriska smakerna, och en riktig vattendelare. Smaken träffar rakt i gommen utan nåd och reaktionen beror helt enkelt på om man diggar fänkål och selleri eller inte. Detoxsmörja till Renee Voltaire-iskt pris för vissa, en uppiggande fräschör för andra. ”Vill man verkligen äta hela?”, säger Sanna.

 

Betyg: 2

 

 

”Krämig och inga visor”

Cornetto salted caramel

En vaniljstrut med salt kolasås, kolakulor och en våffla med smak av kola och vanilj.

Pris: 20 kronor

GB glass

 

Cornetto är som vanligt det den utger sig för att vara. Vaniljglassen är väldigt krämig och den trendiga smaken av salt kola gör sig bra i tiden. Det är ingen revolution, men kanske behöver den inte heller vara det. Kanske kan en väldigt god glass bara få vara just det – en väldigt god glass. Det finns såklart få saker som går upp emot en Cornetto jordgubb, men där och lirar är den onekligen. "Den här hade jag köpt igen", säger Hanna.

Betyg: 4

 

 

 

 

 

"Ett vinnande koncept"

Ben & Jerry's slices on the dough

Kolaglass med bitar av kakdeg och jordnötssmör, med chokladöverdrag och toppad med kakbitar.

Pris: 29 kronor

GB glass

 

Det var längesedan Ben & Jerrys överraskade, och denna gång är inget undantag. Det är kakdeg och det är jordnötssmör och den vanliga gamla visan, priset verkar de inte ha någon tanke på att sänka heller men vet ni vad? Det funkar. Vi kan inte hylla denna glass för sin uppfinningsrikedom, och verkligen inte för sin prisvärdhet heller. Men vi kan inte konstatera annat än att det är en kanonglass som har allt vi vill ha. Kanske är det värt att betala 30 spänn för den. Ibland.

Betyg: 5

 

 

"Glassarnas catfish"

Kinder bueno ice cream cone

Gräddglass med hasselnötssmak, med en kärna av chokladsås i en strut. Toppad med ett lock av hasselnötskräm.

Pris: 20 kronor

GB glass

 

Kinderägg är ju gott. Glass är ju gott. Varför är inte kinderglass så gott då, kan man ju undra. Det är helt enkelt inte det. Den här glassen har ett gudsförgätet lock som inte lämnar någon oberörd - förvänta dig inte att ha värdigheten i behåll när du är mätt, om vi säger så. Upplägget lockar en att tro att man är på väg på en kulinarisk resa men detta är en klassisk catfish i täckmantel. "Vad smakar det?" säger Oskar.

Betyg: 2

 

 

"Nytt och fräscht"

Farbror Arnes vit choklad

Vaniljglass på pinne, doppad i en sås av mango och passionsfrukt med ett överdrag av vit chokad.

Pris: 27 kronor

Triumf glass

 

Vi vet inte vem farbror Arne är, och för att vara på den säkra sidan har vi inte heller tagit reda på det. Men någonting gör han rätt, för den här är riktigt smarrig vill vi lova. Smakerna i sig är ju klassiker, men stöpta tillsammans i en glassform blir det en kombination vi inte sett förut. Kanske hade man förväntat sig aningens mer än vad man får för de 27 kronorna, men är det något vi lärt oss i detta test så är det att god glass är dyrare än mindre god sådan. "Jag gillar gegget!", säger Oskar.

Betyg: 4

 

 

"En dyrare kopia"

Choco Nut

Gräddglass med smak av mjölkchoklad, doppad i choklad och hasselnötter.

Pris: 21 kronor

Triumf glass

 

Den här glassen är 88:an med ett mindre problematiskt namn. För många är det kanske allt man vill ha i en glass, men den är tyvärr också den dyrare än sin förlaga. Nu vill vi inte vara gnällspikar men vem gillar egentligen en härmapa? Det är egentligen inget fel med smaken men den här glassen är inte värd sitt pris och innovationen sitter inte där den ska.

Betyg: 2

 

 

"Läskande god"

Trocadero zero

Isglass med smak av läsken Trocadero, i tubform.

Pris: 18 kronor

Sockerfri

GB glass

 

Kommer ni ihåg den monumentala kalabaliken som utbröt när "Trocadero skulle försvinna"? Det gjorde dn inte det, den bytte bryggeri och på riktigt inget hände. Tur för oss, för den här glassen är riktigt god! För den som gillar Trocadero. För den som hatar det skulle vi rekommendera annan, valfri glass. "Isglass är underskattat och den här är god!" säger Linnea, som är aktiv motståndare mot sockerfria produkter men blev motbevisad denna gång.

Betyg: 4

 

 

"Vad är moringa?"

Babasucco moringa

Isglass med smak av moringa. Tydligen.

Pris: 29 kronor

Vegansk, sockerfri

Freezing good

 

Till skillnad från fänkålsdebaklet från samma märke var det här en mer neutral, fräsch smak. Samma pris, samma känsla av att dricka en frusen detoxkur, och faktiskt samma skeptisism i testpanelen. Men ogott är det verkligen inte. Konsistensen är lite trådig vilket känns obehagligt, å andra sidan är moringa ett pepparrotsträd som vi inte kan någonting om. Kanske har det med det att göra. "Pepparrot känns läskigt", säger Sanna. Må så vara.

Betyg: 3

 

 

"Magnum gör det igen"

Magnum brownie

Vaniljglass med kolasås på en browniebotten doppad i choklad.

Pris: 25 kronor

GB glass

 

Den här är riktigt god, även om det är svårt att erkänna. Magnum har ägt Sveriges glasscen i urminnes tider och det vore skönt med en nykomling, men den gamle räven gör det den ska och den gör det bra. Brownie som är så urmumsigt, och Magnums klassiska chokladöverdrag är som vanligt gött. Den må vara lite svåräten, men det är lättförlåtet. "Den här har allt man vill ha", säger alla.

Betyg: 5

 

 

"Tveksam trea"

 Magnum white chocolate & cookies

Ett swirl med kaksmak omslutet av gräddglass, doppad i vit choklad och toppad av kakbitar.

Pris: 25 kronor

GB glass

 

Det är väl alltid så här. Magnum sopar banan med en nylansering och krattar gräsmattan med en annan. Den här är oerhört tråkig, men ändå helt okej. "Man fick höga förväntningar för den ser ganska trevlig ut", säger Elin men vet inte hur hon ska avsluta meningen. Vi kan inte ge den mindre än en trea för den gör jobbet, men inte mer än så. Och vem minns en trea om hundra år?

Betyg: 3

 

 

"Nice surprise ändå!"

Solero organic juicy lemon

Citronisglass med en kärna av citronsås

Pris: 15 kronor

Vegansk

GB glass

 

Det här är ju uppbyggt för succé. Återigen, isglass är underskattat, varma sommardagar och hela den faderullan, ni fattar. Men, utbrister testpanelen, vad är det egentligen som pågår här? Ett sockrigt klet letar sig fram ur glassens mitt. "Nice surprise ändå!", tycker Elin. Andra är desto mer skeptiska. Ett överraskande klet är det sista man vill ha i en isglass, eller någonsin, tycker andra.

Betyg: 2

 

 

"Vad ska man säga?"

Ben & Jerry’s Vegan Non Dairy – Chocolate Fudge Brownie

Mandelbaserad chokladglass med browniebitar.

Pris: 23 kronor

Vegansk, laktosfri

 

Ja det... finns ju inte supermycket att säga egentligen. Ben & Jerry's har tagit sin mest klassiska smak och i ett första steg gjord den laktosfri, i ett andra steg gjort förpackningen mindre. Så är det. Smarrigt är det ju, men nytänkandet har tagit slut i Ben & Jerry's konceptgrupp. Vår reaktion är ungefär samma som när ett barn ger sina föräldrar sin sjuttioelfte, svinfula teckning från förskolan.

Betyg: 3