Enda jorden vi har

Agnes skriver om miljö och hållbarheten efter en inspirerande mediehelg i Uppsala.

18 maj 2017 18:14

Förra helgen somnade jag i Uppsala om natten, gick över Fyrisåns broar precis som någon annan Uppsalabo. Förutom att anpassa mig i en ny stad så befann jag mig på Ung Media Sveriges konferens med flera andra unga medieproducenter. Temat för mediehelgen var något som vissa får ångest av, andra inte bryr sig om och en del gör allt i sin makt för. Hållbarhet och miljö.

.

Havet är bland det största vi har på jorden. Du kan paddla eller köra vattenskoter till en ny destination. Du kan kasta dig i vågor och dyka bland fiskar i Thailand. Svalka dig och bilda ett lugn av vågornas ljud. Jag vet inte vad du vill göra, men havet ger dig tillgång till mycket, ändå förstör vi det.

.

"Vi slänger mellan
5 och 13 miljoner
ton
skräp i havet varje år"

.

På en föreläsning av Håll Sverige rent fick jag lära mig att vi slänger mellan 5 och 13 miljoner ton skräp i havet varje år. Fortsätter vi så kommer det att finnas mer plast än fiskar i havet om trettiotre år. Vi slänger också nästan en miljard fimpar på Sveriges gator och engångsartiklar är en av anledningarna till mängden skräp i havet.

.

Att vara hållbar kan låta svårt, men är det så svårt? Vad kan du göra? Eller om vi bortser från dig ett tag, vad kan din kommun göra? Det diskuterade vi i lördags, detta är några exempel:

.

Så, Piteå, vad är bra? Det är bra att vi har ett vegetariskt alternativ i skolmatsalarna och en ny sopsortering på Strömbackaskolan. Du vet väl att vegetarisk mat är bra för miljön? Att främst rött kött är något du bör undvika? Gratis Citybuss är bra, om än bristande kollektivtrafik. Och att panta.

.

"Glädjande är att
Piteborna pantade mer 
än genomsnittet
under 2016"

.

Så, vad kan vi i Piteå förbättra? Vi kan åka mer kollektivt för att höja efterfrågan = förbättra förbindelserna. Eller bara cykla mer. Få bort fimparna genom bättre sopkorgar. Eller bara röka mindre. Behålla de vegetariska alternativet i skolorna. Samt att fortsätta panta. Glädjande är att Piteborna pantade mer än den genomsnittliga svensken under 2016.

.

Det är dags att lägga märke till vad det är vi håller på att förlora. Detta är det enda klot vi kan uppleva allt det fina i livet på. Som att: vara nykär, finna vår passion i livet eller äta mjukglass. Jag vet fortfarande inte vad du vill, men något borde vara fint för dig. Och om vi inte börjar värna om miljön, vad blir då kvar?

Så, nu frågar jag dig. Pantar eller sopsorterar du? Väljer du vegetariskt? Tar du cykeln oftare än bilen? Och slänger du ditt skräp där det ska vara?

Uppsala var förresten förträffligt, låt oss behålla det fint också.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Agnes Hansius