Lillpite Superstar – stor folkfest när det begav sig

”Minnen från förr” denna gång blickar tillbaka till idrottselitens blöta krig i byn Lillpite. Superstar-galan var en årlig sommartradition med början 1988 och sedan fram till och med milleniumskiftet.

2 september 2019 12:50

Att Superstar-showen i Lillpite hade ett gott rykte bland landets idrottselit vittnar det faktum att otaliga sportkändisar valde att tacka ja till en sommarhelg i Lillpite för att delta i denna minst sagt ”galna” tillställning där man skulle tävla i grenar som bestod i allt från att bland annat köra lådbil, bygga mjölkpaketspyramider samt utöva säckhoppning. Dessutom tvingas till mängder av lekfyllda vattenlekar som fick till följd att ingen av aktörerna kom undan äventyret utan att till slut vara helblöt.

Arrangör för galan, som arrangerades varje år mellan 1988-2000, var föreningen Lillpite IF vars klubbkassa förstås hade positiv nytta av de intäkter som de publikfyllda galorna genererade.

Klubbens styrelsemedlem Thomas Hultberg var under alla år tillställningens främste idéspruta och primus motor i det efterhand allt större ideellt arbetande arrangörsgänget runt galan.

– När vi fick idén till att dra igång den första galan 1988 så var tanken att allt endast skulle vara på lokal nivå. Men när nån sa att det kanske skulle var bra med en känd speaker så ringde jag välkände tv-profilen Ingvar Oldsberg som genast tackade ja till att komma. Han fick då också med sig tyngdlyftaren Hoa-hoa Dahlgren som blev den första rikskändisen som medverkade, berättar Thomas Hultberg.

Arrangemanget växte efterhand både vad gällde kändisbesök och inte minst publikmässigt.

– Minns att efter några år var i stort sett hela Lillpites befolkning på något sätt engagerade i det årliga jippot. Det blev också efterhand också enklare att hitta sponsorer vilket ju var en viktig del i att kunna bjuda in allt fler kända idrottsstjärnor, säger Hultberg vidare.

Kajsa Bergkvist, Glenn Hysén, Ingemar Stenmark, Ingemar Johansson, Christina Magnusson, Agneta Andersson, Torgny Mogren, Thomas Wassberg, Stig Strand, Pernilla Wiberg, Erika Johansson, Per Carlén, Malin Ewerlöf och många, många fler välkända sportprofiler har deltagit i showen. En del av dem till och med vid flera tillfällen Lokala idrottskändisar som bland andra hockeystjärnorna Tomas Holmström, Micke Renberg och Mattias Öhlund tillhörde förstås också den digra deltagarskaran.

– En mycket viktig del i succén var förstås även populäre sportkommentatorn Arne Hegerfors som efter två år tog över speakerjobbet efter Oldsberg. Han kom att sedan vara speaker varje år fram till slutet och dessutom en stor riksambassadör för galan, berättar Hultberg som var den som ringde runt till de olika kändisarna för att om möjligt få dem att komma till Lillpite.

– De allra flesta jag tog kontakt med var mycket positiva. Minns bland annat att jag inför galan 1995 ringde Ingemar Stenmark i Monaco. Han var väldigt pratsam och positiv och ändrade till och med sina åtaganden för att kunna komma, minns Thomas som när det gäller kändisar förutom Stenmark som låg honom varmt om hjärtat i första hand nämner fotbollsspelare Glenn Hysén som var en ständigt återkommande gäst och som också blev en personlig vän som han fortfarande har kontinuerlig kontakt med.

– Den gala jag minns allra mest var nog den 1996 då vi förutom Super-Star-showen även gästades av IFK Göteborgs storlag som på 80-talet vann UEFA-cupen. Torbjörn Nilsson och övriga spelade match och vi hade över 3 500 betalande åskådare, minns den mångårige PT-medarbetaren Thomas Hultberg som på senare år hittat kärleken i inlandet och numera nästan fullt ut betraktar sig som Arvidsjaursbo.

Minnen från förr

Minnen från förr handlar om händelser från flydda tider och om personer som på olika sätt kommit att ge avtryck genom sina livsgärningar. Reportagen är i de allra flesta fall baserade på Nils Widmans reportage under de senaste drygt 30 åren. I mer avlägsna händelser har dock även andra skribenters dokumentärskildringar varit till hjälp. Bilderna är i de flesta fall privata lån, lån från Arvidsjaurs fotoarkiv, och foton tagna av Nils Widman eller andra PT-fotografer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Widman

Ämnen du kan följa