Lugn i båten trots stiltjen

Luleå Hockey öser in nyförvärv i rekordfart, men i Skellefteå AIK är det nästan stiltje.Något som oroar fansen. Men Lasse Johansson, klubbens general manager, sitter lugn i båten.– Vi ska in med några nya spelare men vi har full koll på läget, säger han.Skellefteå, som tar in en pitebo som tränare i klubben.

Mikael Aaro - ny J20-tränare i Skellefteå.

Mikael Aaro - ny J20-tränare i Skellefteå.

Foto: Emma Bergstrand

PITEÅ2015-05-27 11:52

Tidigare i veckan berättade PT om Luleå Hockey värvningskarusell som snurrat snabbare än någonsin – och som gör att klubben seglar upp som en seriös guldfavorit nästa säsong.

Luleå har gjort klart med nio nya spelare: Anton Hedman, Jacob Lagacé, Christopher Mastomäki, Jacob Micflikier, Bill Sweatt, Craig Schira, Brendan Mikkelson, Ilari Melart och Toni Rajala.

Ritola och juniorer

Skellefteå AIK har bara gjort klart med ett nyförvärv hittills. Å andra sidan kan Mattias Ritola, med några månaders högklassig träning i klubben, bli ett otroligt starkt tillskott i truppen.

Tre juniorer har flyttats upp till a-laget: backarna Jacob Andersson och Anton Öhman samt forwarden Elias Edström.

Truppen består i nuläget av 24 spelare – två målvakter, nio backar och 13 forwards (se faktarutan).

Fler spelare ska in.

– Vi har en väldigt bra grund, men det är klart att vi håller koll på marknaden både vad gäller back- och forwardssidan. Men det är ingen brådska.

Det är ingen hemlighet att Skellefteå vill ha tillbaka Jimmie Ericsson, som spelade i KHL där han blev mästare senaste säsongen.

– Vi har en dialog med Jimmie och hoppas förstås att han vill komma tillbaka, säger Lasse Johansson, som räknar med ett besked från Ericsson inom kort.

PT får tag i Lasse Johansson på väg hem från Arlanda på en av otaliga resor inom arbetet som general manager.

– Det blir en hel del flyg varje år, intygar han.

Stannar Svensson?

Målvakten Markus Svensson, som gjorde en väldigt stark säsong, har visserligen kontrakt – men det finns en klausul att han kan lämna för spel i utlandet.

– Som det ser ut idag har vi inte hört annat än att han stannar, men det kan förstås dyka upp något för honom, menar Lasse Johansson.

Skulle Svensson trots allt lämnas Skellefteå kommer han givetvis att ersättas.

Och det råder heller inget tvivel om att klubben har tillräckligt god ekonomi för att skaffa de pjäser man vill ha för att spetsa truppen.

Aaro blir tränare

Enligt säkra källor kommer ytterligare en pitebo kliva in i Skellefteå AIK:s organisation till nästa säsong. Det är Mikael Aaro, som blir tränare i J20-laget.

– Vi kommenterar ingenting förrän det är klart, säger Johansson.

Skellefteå AIK inleder nästa säsong med CHL-spel borta mot HK Nitra 21 augusti. Spelschemat i övrigt: BiliTygri Liberec (b 23/8), HK Nitra (h 27/8), BiliTygri Liberec (h 5/9).

SHL drar igång 17 september då Luleå spelar borta mot Växjö och Skellefteå hemma mot HV71. Första derbyt mellan Luleå och Skellefteå avgörs 25 september.

Lars Johansson känner ingen stress trots att konkurrenten Luleå öser in värvningar. (Arkivbild).
Lars Johansson känner ingen stress trots att konkurrenten Luleå öser in värvningar. (Arkivbild).

FAKTA Skellefteå AIK 2015-16

Målvakter: Erik Hanses, Markus Svensson

Backar: Anton Lindholm, Anton Öhman, Arvid Lundberg, Fredrik Lindgren, Jacob Andersson, Marcus Pettersson, Niclas Burström, Sebastian Aho, Tim Heed.

Forwards: Adam Pettersson, Andrew Calof, Axel Holmström, Elias Edström, Erik Forssell, Janne Pesonen, John Norman, Martin Lundberg, Mattias Ritola, Patrik Zackrisson, Pontus Petterström, Pär Lindholm, Sebastian Olsson.

Lämnar klubben: Erik Andersson, Nick Sörensen, Oskar Sundqvist, Daniel Widing, KirillKabanov, Martin Sevc, Rob Schremp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!