Anna på väg tillbaka efter operationen

När världscupen i skidskytte drar igång i helgen är Piteås Anna Magnusson inte med. Istället tävlar hon i Norge. "Jag är glad att jag kan stå på startlinjen" säger hon.

Anna Magnusson är tillbaka i full träning efter en annorlunda säsong där en handoperation har betytt flera månaders rehabilitering.

Anna Magnusson är tillbaka i full träning efter en annorlunda säsong där en handoperation har betytt flera månaders rehabilitering.

Foto: Nisse Schmidt/TT

Piteå2019-11-27 11:40

Hon har ett stafettsilver i både OS och VM på meritlistan och 24-åringen från Hemmingsmark utanför Piteå laddar för en ny säsong i världseliten.

Men försäsongen har inte varit som tidigare. I juni opererade Anna handen och sedan dess har hon slitit hårt för att ta tillbaka det hon tappade under läkningstiden.

- Jag kände redan under VM i våras att handen inte var som den ska, men trodde att jag skulle kunna vila bort det efter säsongen.

Men så blev det inte. En magnetröntgen visade att hon var tvungen att operera handen med ungefär tre månaders läkningstid.

- Klart det var tufft där från början då jag fick träna inomhus på löpband och i trappmaskin då de andra gav sig ut och tränade.

I mitten av september kunde Anna äntligen börja åka rullskidor med två stavar och skjuta liggande. 

- Skyttet har fungerat bra sedan dess, men andra saker har känts tyngre. Som att ta på och av geväret och åka med det på ryggen. Geväret väger 3,5 kilo och då tar det på andra muskelgrupper jämfört med då man åker utan.

Anna kunde vara med och tävla i säsongspremiären i Idre under den gångna helgen.

- Jag är jättenöjd att jag kunde vara tillbaka och tävla redan nu, det var inte alls självklart, säger hon.

Dessutom gick premiären riktigt bra med en andra- och fjärdeplats som facit. Ett resultat över förväntan.

- Ja, jag var jätteglad över det. Under träningspassen har jag inte riktigt kunnat vara med och konkurrera så det var skönt att visa att det har gått framåt.

Någon start i helgens världscuppremiär i Östersund blir det dock inte. Istället befinner sig Anna Magnusson i norska Sjusjön där hon ska tävla i IBU-cupen, nivån under världscupen.

- Jag tror det blir bra för mig att åka här, mycket är ju som på världscupen men jag kan åka med mindre press. Det är klart jag hoppas få chansen i världscupen igen, men det är himla kul att kunna vara tillbaka och tävla, säger Anna och fortsätter:

- Jag har gjort det bästa jag kan för att komma tillbaka och är jättenöjd med det.

Landslaget har en ny tränare den här säsongen då Johannes Lukas klivit in istället för Wolfgang Pichler.

- Jag har haft min egen plan för att komma tillbaka så jag har inte tänkt så mycket på det. Men det känns bara positivt med Johannes och hela tränarstaben. 

Vinterns stora mål blir VM i februari. I Sjusjön tävlar Anna Magnusson torsdag, lördag och söndag.

Anna Magnusson är en av tre skidskyttar från Piteå i landslaget,. De övriga två är syskonen Hanna och Elvira Öberg.
Anna Magnusson är en av tre skidskyttar från Piteå i landslaget,. De övriga två är syskonen Hanna och Elvira Öberg.
Karta: Sjusjøen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!