Häftig lördag med gulddamerna

Det är bäddat för en späckad superhäftig lördag med de lokala elittjejerna. Stafetten i skidskytte-VM med Hanna Öberg och Anna Magnusson i det svenska laget. Sedan svenska mästarna Piteå IF-dam i jakten på en finalbiljett i Svenska Cupen mot Kristianstad på LF Arena.

16 mars 2019 05:05

Luleå/MSSK är också på guldjakt i Linköping och de som orkar och inte fått nog av snö och skidor följer förstås också Charlotte Kalla och gänget i Svenska Skidspelen i Falun, lördag och söndag.

Det har ju med rätta skrivits spaltmil och allt det sanslösa lokala idrottsåret 2018. Charlotte Kalla kom hem med fler medaljer än någon annan svensk idrottskvinna hämtat hem från ett Olympiskt Spel från Pyeongcheang i februari 2018. Hon skulle givetvis prisats som Årets idrottskvinna för den bedriften.

Hanna Öberg sköt och åkte hem OS-guld och silver. Fick med rätta Bragdguldet och sedan också Jerringpriset för de bedrifterna. Som lök på Piteålaxen lirade PIF:s fotbollstjejer hem SM-guldet. De prisades förstås också i många olika sammanhang, men det som stack ut ganska rejält var det faktum att PIF-tjejerna blev drottningar i sin egen by när de med förkrossande marginal röstades fram till Årets Norrbottning av folket. Inte kattskit i den rådande konkurrensen direkt.

De som åkt på vägarna runt omkring i landet har säkert märkt alla jätteplakat i in och utfarter till olika orter som haft anledning att lyfta fram sina guldkorn och guldlag. Exempelvis i in och utfart till Luleå när den stadens stoltheter bärgat basketguld eller i Skellefteå där budskapet "Guldstaden" basunerats ut efter gulden i ishockey.

Piteå hade haft all anledning att dra på med ett gigantiskt bildpotpurri med PIF-damerna, skidskyttarna, Kalla och varför inte också Luleå/MSSK:s Rebecca Stenberg. Det göms i snö och kommer alltför sällan fram i tö att det faktiskt var några eldsjälar i MSSK som länge drog det tyngsta lasset när det gäller damhockeyns resa till strålkastarljuset i länet och landet. Hur som helst. Piteå kan med fog – så att det räcker och blir över – kalla sig Guldstaden långt in på 2019.

PIF-dam har inte spelat en tävlingsmatch på LF Arena sedan segerruset efter SM-guldet som bärgades mot Växjö i höstas. Vintern var precis på ingång då och om än snön pryder LF Arena och dess omgivningar blir det knappast kyligare lördag eftermiddag än den där råkalla, men ändå så varma, aftonen i höstas. Guldsäsongens dubbla banegäng Kristianstad står för motståndet i cupsemifinalen och det blir en tuff tugga att svälja för Piteå. Lagen från norr och söder har en historia ihop som sträcker sig ganska precis tio år tillbaka. Första april 2009 möttes lagen i en för Piteå och Kristianstadtränaren Elisabeth "Beta" Gunnarsdottir historisk match. Det var Piteås och "Betas" första någonsin i allsvenskan. June Pedersen stänkte in en boll redan efter några sekunder och satte sedan ytterligare en i en premiär som PIF vann, 3–0. "Beta" är fortfarande kvar vid rodret i Kristianstad. Säsongen 2019 blir hennes elfte och hon har faktiskt varit med om det mesta under sin Sir Alex-period. Topplag på pappret som kraschat, konkurshot, räddning av kontrakt i sista matchen och så vidare innan...innan det blev medalj ifjol.

Det är faktiskt lätt att tro att "Beta" sneglat mot Stellan Carlssons PIF-byggen när polletterna så småningom ramlat ned. Att den isländska katten bland tränar-hermelinerna faktiskt är en copy-cat sett ur positiv synvinkel. Kristianstad besegrade Piteå med mästarnas eget vapen förra säsongen. Skillnaden inför lördagens rysare är den att finurlige och oerhört taktiskt drivne PIF-Stellan förfogar över fler verktyg än någonsin tidigare i sin trupplåda. Jag tror att han och assisterande Anneli Andersén hittar rätt när Kristianstadboxen ska dyrkas upp. Comebackande lagmamman Josefin Johansson kanske är en av knivarna. "Jossan" som 2013 prickade in ett hattrick på landslagsmålvakten Hedvig Lindahl i en 3–2-match mot Kristianstad.

Till sist...

...förvånar det knappast någon om skidskyttets Zlataninna - ja, det var exakt så som en av skidskyttelandslagets tränare, Johan Hagström beskrev dåvarande megatalangen och juniorvärldsmästarinnan Hanna Öberg, när hon VM-debuterade i Hochpfilzen i februari 2017 – stjäl showen i Östersund lördag och söndag också. Många blågula fans håller nog tummarna extra hårt även för lagkompisarna med genomsympatiska Anna Magnusson i spetsen.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bosse Lundkvist