Det måste PHC göra

23 oktober 2015 11:25

Piteå Hockey har avverkat halva grundserien i division I-norra i ett nafs. Elva av tjugotvå matcher sedan 6-0-premiären den 19:e september mot Vännäs och på lördag vänder serien för PHC:s del mot Östersund i LF Arena.

Det tajta serieupplägget är något av rysk roulette. Säsongen kunde varit över redan innan första snön fallit för de lag som drabbats av ett par skador på nyckelspelare under försäsongen.

Piteås tunna trupp har förvisso åkt på ett par långskadesmällar men de tunga namnen i offensiv och defensiv har klarat sig. Piteå har bitit sig fast i toppen av tabellen och det ska mycket till fram mot första veckorna i december om klubben inte ska ta sig vidare till Allettan.

Lördag eftermiddag ställs Piteåbygget mot tunga brunkargänget Östersund. Jämtarna är tillsammans med Södertälje och Troja en av tre division I-klubbar i landet som öppet deklarerat att allsvenskan är målet och sneglar man mot de lagens spelarbudgetar finner man att Piteås sportchef Jonatan Glader trollat med knäna när hans skapelse ens kan spänna musklerna mot Östersund.

Piteå rubbade Östersund i bortamötet. Laget satt i förarsätet inför tredjeperioden men drabbades då av den åksjuka som varit orsak till alltför många tappade ledningar med suddenförluster som följd senaste säsongerna. PHC måste helt enkelt bli bättre att spela på ledningar i jämna, tuffa matcher.

Lördagens motståndare Östersund siktade högt redan ifjol. Var utspelat av PHC i Allettanpremiären ifjol men vände 1–2-underläge till 3–2-vinst. Östersund slutade sedan tvåa efter Sundsvall i Allettan men föll offer för hastigt påkommen märklig seedningsprocedur innan play-off. Allettantrean Huddinge gavs hemmafördelen mot tvåan och vann den avgörande matchen med uddamålet. Hoppas att alla klubbar vet vad som gäller långt innan utslagsmatcherna börjar den här svängen. Förra säsongens mygel ska inte kunna inträffa när vi skriver 2016.

I SHL har Frölunda goda chanser att rycka ifrån i toppen när dubbelmöten mot jumbon Karlskrona står på programmet under helgen. Bakom jagar kvintetten Brynäs, Skellefteå, Linköping, Färjestad och Örebro. Mästarna Växjö och Djurgården vill också upp bland topp sex. En position som Luleå Hockey ser ut att få väldigt svårt att nå med tanke på det som presenterats så här långt.

Ni som följt med i PT vet att vi tidigt var tveksamma kring Luleås kraftigt haussade lagbygge där Bill Sweatt egentligen var den ende riktigt hete på spelarmarknaden i skaran av åtta förvärv.

Förmodligen hamnar Luleå inte i närheten av den fjärdeplats jag tippade dem på inför SHL-starten, men säsongen är trots allt bara i sin linda och mycket kan hända på vägen. Inget pekar dock på i dagsläget att Luleåtränarna är på väg att få till det på isen. Lördagens match mot Djurgården blir en vägvisare som berättar om Luleå gavs ett lyft efter suddensegern mot bottentippade nykomlingen Rögle eller om en tappad poäng sänkte självförtroendet ytterligare.

Skellefteå maler på i sedvanlig stil med intrimmad spelidé. Givetvis kommer laget att lyfta något snäpp ytterligare när tunga kort som Jimmie Ericsson, Mattias Ritola och Anton Lindholm är tillbaka.

Till sist…

…kan PIF avsluta division I-säsongen i avslappnad stil. Segrar mot Vasalund (b) och Nyköping (h) innebär slutspurt med fem förlustfria matcher och en placering på övre halvan.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bosse Lundkvist