Tufft och lerigt rekordlopp

Årets upplaga av Midnattsloppet blev en lerig, jobbig, stenig, tufft och utslagsgivande endurotävling.Allra snabbast körde Erik Luthström, Luleå, som vann i suverän stil.

Nytt deltagarrekord. Omkring 160 enduroförare kom till start i Midnattsloppet i Arvidsjaur.

Nytt deltagarrekord. Omkring 160 enduroförare kom till start i Midnattsloppet i Arvidsjaur.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2008-06-30 06:00
Årets Midnattslopp blev ett rekordlopp. Omkring 160 enduroförare från när och fjärran hade i lördags sökt sig till Kilverstone utanför Arvidsjaur för att ta sig an utmaningen, tre timmars motorcykelkörning över stock och sten och genom djup lervälling.
Det var ovanligt blött i markerna vilket innebar att det blev extra svettigt för de tävlande. Speciellt då de som på grund av fel vägval fastnade i gyttjan och därmed fick kämpa extra mycket...
- Det här var riktigt skoj, säger Robert Norgren, Tärnsjö.
Många från Sala
Robert tillhör ett gäng på tio förare från Sala MSK som hittat till Arvidsjaur och Midnattsloppet.
- Det var någon i klubben som började prata om att vi borde åka Midnattsloppet. Så till slut tog vi tag i det, säger Robert, som slutade på åttonde plats i sin klass, motion -35..
Salagänget lär komma tillbaka till Arvidsjaur och Midnattsloppet.
- En bra tävling, ett bra arrangemang. Och här kör man i tre timmar, det är grejen. Hemma brukar tävlingarna vara på bara en och en halv timme. Vi kommer säkert hit fler gånger.
Midnattsloppets suverän var Erik Luthström, Luleå, som tidigt tog ledningen och sedan drygade ut den. Men det blev nervöst för Erik ungefär två timmar in i tävlingen, en spänning som varken publik eller motståndare dock märkte av:
- Jag körde fyra varv utan att tanka, men efter ungefär halva fjärde varvet fick jag vrida på reserven. Och då var det ganska nervöst... Men jag försökte ta det lugnt och lyckades ta mej till depån och tanka. Men det var riktigt spännande.
Damklassen samlade i år nio startande, rekordmånga för en Norrcuptävling, och vann gjorde Umeås Sophia Jonasson.
Dålig start
Segern grejade hon på det fjärde och sista varvet, där hon passerade både Lena Husak från Stockholmsklubben Team Formsvacka, och Tina Tykosson, Umeå.
- Jag fick en dåligt start, det är första tävlingen med den här hojen och jag fick inte igång den vid start. När jag kom iväg och börjat arbeta mej uppåt men fastnade i det mesta och fick lyfta hoj på den första sträckan. Så jag rullade runt det första varvet, bara tog det lugnt, vilade armarna. Men sedan började jag köra och plocka placeringar.
Arrangörsklubben Arvidsjaurs Motorsällskap brukar nå framskjuta placeringar i Midnattsloppet och så även denna gång.
Fredrik Tengman stod i särklass i 125U, där han hann med att köra fem varv, ett mer än närmaste konkurrent.
Mattias Robertsen segrade i Motion -35. Mattias hade kunnat nöja sig med att köra fem varv och ändå segrat, men gav sig ut på en sjätte runda två minuter innan tävlingsklockan tickat de tre timmarna eftersom han då inte visste att han var fem minuter före närmaste konkurrent
Det blev ett spännande sistavarv för Mattias, eftersom framdrevet på hans motorcykel sjöng på sista versen. Men det höll tillräckligt länge för att Mattias skulle nå målet och segern i yngre motionsklassen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!