S mÄste börja prata om klassamhÀllet

Benjamin Ivansson: Invandringen kanske inte var deras första förklaring, men nÀr klasskonflikten saknas Àr det den enda de fÄr.

Benjamin Ivansson

Benjamin Ivansson

Foto: Kata Nilsson

Krönika2019-11-01 05:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Socialdemokratins uppgift Àr att bekÀmpa klassamhÀllets orÀttvisor. För att göra det mÄste partiet ocksÄ stÀndigt sÀtta ord pÄ det. Gör man inte det lÀmnas fÀltet öppet för nationalister att kapa berÀttelsen och stÀlla arbetare mot arbetare.

Göran föddes 1947 i en bruksort. Per Albins vĂ€lfĂ€rdsreformer hade Ă€nnu inte börjat verka och i 50-talets vardagsliv var klassamhĂ€llet legio. Ingenjörsbarnen satt pĂ„ vĂ€nster sida i klassrummet, smutsungarna till höger. NĂ€r klockorna ringde för sommarlov var det kalas i Ă€ppeltrĂ€dslunden – om ens pappa hade slips.

1968 var Göran 21 Ă„r. VĂ€nstervĂ„gen hade svept in och nĂ„dde alla delar av samhĂ€llet. Samtiden var sĂ„ politisk den bara kunde bli, men Göran fick sin politiska skolning frĂ„n vĂ€nnen Ingemar, som var kommunist. I dimmorna satte Ingemar ord pĂ„ mĂ„nga av de orĂ€ttvisor Göran upplevde i sin barndom.  

PĂ„ 90-talet kom den första gruppen muslimer till Sverige. Göran hade fyllt medelĂ„lders och levt över halva sitt liv utan att ha trĂ€ffat eller bekantat sig med en muslim. Än mindre behövt fundera över om de Ă€r en del av Sverige eller inte.

Göran dömer inte efter hudfĂ€rg, men han tycker att invandrare Ă€r lite konstiga. Han kan inte uttala deras namn. Han tycker de Ă€ter konstiga saker. Han blir provocerad nĂ€r han ser att sĂ„ mĂ„nga av dem inte har nĂ„got jobb. 

Göran passerade ett förortscentrum till och frĂ„n jobbet. Han tĂ€nkte alltid: Har de mĂ€nnen suttit dĂ€r hela dagen? Har de inget jobb? Är det jag som betalar? Bara tanken att han slet för att invandrare behöver bidrag var outhĂ€rdlig, han levde sjĂ€lv ett liv med smĂ„ ekonomiska marginaler.

Han vet att det inte Ă€r invandrarna som krympt vĂ„rdens bemanning och privatiserat Apoteket. Han vet inte vem som stĂ€ngt igen alla postkontor – men han Ă€r sĂ€ker pĂ„ att det inte Ă€r en tiggare. Han vet att om klassrummen delats upp nu som de gjorde dĂ„ hade barnen med utlĂ€ndska namn suttit med arbetarungarna. ÄndĂ„ tvekar han inte nĂ€r han röstar.

Det finns mÄnga som Göran. De ser att arbetarklassen far illa och att 200 000 pensionÀrer inte har rÄd med julklappar till barnbarnen. Invandringen kanske inte skulle vara deras första förklaring, men nÀr klasskonflikten saknas Àr det den enda de fÄr.

Socialdemokratin mÄste börja berÀtta varför det saknas resurser, varför sjukhusen saknar material och varför skolor lÀggs ned. Bara dÄ kommer partiet fÄ mandat att göra nÄgot Ät det.

LĂ€s mer om