Den senaste domen i Allra-målet visar att det kan vara lagligt för fondbolag att stjäla pensionspengar. Åklagaren har överklagat beslutet, men oavsett utgång visar det att vårt pensionssystem inte bara är till för pensionärer, utan också för att göda en finansmarknad. Det är dags för våra politiker att ändra systemet.   

Fondbolaget Allra hade som affärsidé att investera pensionspengar i fonder mot en avgift. År 2012 köpte de värdepapper för 430 miljoner av sina kompisar – som i sin tur köpt dem för 260 miljoner. Mellanskillnaden på 170 miljoner delade de mellan sig. Människors hårt intjänade pengar flög rakt ned i fickan på ett gäng brats. Stöld, tänker du. Men enligt tingsrätten var allt lagligt.

Hovrätten kan göra en annan bedömning. Om inte är det bråttom att flytta sina pengar, enligt Pensionsmyndigheten själva. Men det spelar ingen roll om de fälls eller frias. Målet visar ett grundläggande systemfel, där finansen spelar casino med människors pensioner, mot skyhöga avgifter. Om det inte ger tillräckligt med klirr i kassan, stjäl de våra pengar. Kanske snart med stöd i lagen. 

När fondsystemet infördes löd instruktionen: ”Välj rätt fond, så blir din pension hög!” Ursäkta, men vem vill välja något annat än högsta möjliga? Vilken förnedring. Det var ett historiskt misstag att lägga ansvaret i händerna på aktieskojare. Varje år tar de ut 25 miljarder i avgifter för att placera våra pensioner. Samtidigt tvingas hundratusentals pensionärer vända sina mynt för att få tillvaron att gå runt. 

Det är så ovärdigt. Ingen har krävt anklever och cigarr på ålderns höst. Men efter 40 års slit måste man kunna leva en dräglig tillvaro. Man vill hälsa på barnbarnen och ta med sig en present. Köpa en flaska vin när vännerna kommer över. Laga tänderna när de går sönder. Inte tvingas välja mellan ordentlig mat eller ett par nya skor. 

Enligt siffror från EU riskerar 350 000 svenskar att bli barskrapade när de går i pension. Prognosen för framtiden är nattsvart. Är man född på 90-talet är det lika bra att säga svejs till en rimlig pension, om man inte vill jobba till sin 80-årsdag. 

Männen i kotlettfrilla hittar nya sätt att ta del av våra besparingar. Allt för många kan inte leva på sin pension. Det är dags för ett nytt system, som sätter pensionärer först. Det måste skjutas till mer pengar och upplägget med att välja fonder måste bort. Ingen bad om den valfriheten. Systemet är till för oss, inte på bekostnad av oss.