Sverige är verkligen värt att fira

Socialdemokraterna tog till tillfälle i akt att provocera rasister på nationaldagen. I en debattartikel signerad partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) och riksdagens gruppledare Anneli Karlsson (S) kallar de sig själva för de riktiga Sverigevännerna. En tydlig markering mot de som säger sig värna svensk kultur och vårt rike men som egentligen bara använder sin kärlek till nationen för att hata andra kulturer.

7 juni 2019 05:00

Det är roligt när sossar vågar provocera. S ska ju som alltid vara så mellanmjölk och trista, vilket förvisso kanske ligger helt i linje med den svenska identiteten. Det var också vad debattartikeln handlade om, att Sverige är ett så bra land när det kommer till välfärd, jämlikhet, jämställdhet och så vidare, just på grund av att Socialdemokratin byggt detta land.

“Det gör oss rent ut sagt förbannade att se dem” (rasisterna) “svartmåla det Sverige so de utger sig för att värna” skriver Rådström Baastad och Karlsson i sin debattartikel och fortsätter med att “…vi har byggt ett starkt land där vi tar hand om varandra och ett samhälle där ingen lämnas utanför”.

I en av de tidiga säsongerna av SVTs program “Allt för Sverige” fick deltagarna lära sig om rasismen i Sverige av en företrädare för svenska romer. Deltagarna, som är amerikaner vars förfäder utvandrat från Sverige och som i varje avsnitt får lära sig om svensk kultur, var i chock.

“En av de första saker vi fick lära oss när vi kom till Sverige var att detta är ett land av öppenhet, solidaritet och tolerans. Men det verkar finnas de som inte förstått att detta är vad den svenska identiteten går ut på. Som inte förstår essensen av hur man är svensk” sa en deltagare och sammanfattade således exakt varför rasism inte går ihop med att vara svensk.

Inte konstigt att rasisterna vill avskaffa public service. I Danmark, där det var val i helgen, var den stora valfrågan public service. Danmark är, även om det är likt Sverige på många sätt, alltid steget före i galenskap-utvecklingen. Nationsälskarna i Danmark agerar alltid inspiratörer för Sverigevännerna.

Att hävda att man älskar nationen bara för att få hata på andra är den yttersta formen av hyckleri. Rasister motiverar hat med kärlek. Hat har ingenting med kärlek att göra, de är varandras motpoler. Det är bara låtsasskäl för att få hata grupper man inte själv tycker har med svensk identitet att göra. Det kan handla om invandrare, samer, kvinnorättsaktivister, HBTQ-personer, och så vidare.

Hur kommer det sig att den typen av personer kan mena att man älskar ett land vars själva identitet man motarbetar, hatar, och baktalar? När vi är utomlands skryter vi om svensk välfärd, om våra gröna industrier, om hur jämställda vi är. Men inte rasisterna och “Sverigevännerna”, de tycker att allt sådant är skräp.

Det kanske är bristen på kärlek till nationen som gör att vi i Sverige sällan firar nationaldagen på något vidare vis. Men varje gång vi är utomlands, eller ser TV-program från andra länder, inser vi ju alltid hur himla bra vi har det. Även om det finns länder som är lika rika eller ännu rikare än vi, råder där ofta extrem ojämlikhet.

I USA är mödradödligheten mycket högre än i Sverige. Varför? För att inte alla har råd med förlossningssjukvård. För att deras system förutsätter att du betalar hutlösa summor för att göra något så grundläggande som att föda barn.

Det är inte en sak värd att fira, men det är sannerligen något värt att fira att vi bor i Sverige, och dagligen tar del av allt som är så himla bäst med Sverige. Det allra mesta signerade Socialdemokratin, precis som skrivet i debattartikeln.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kata Nilsson