Abortmotståndet har flera ansikten

Abortfrågan är en ständigt pågående debatt. Att kvinnors rätt till sin egen kropp ifrågasätts är givetvis skrämmande, men det är också väldigt vanligt. Innan EU-valet blev det stort ståhej över att svenska europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD) röstat emot aborträttigheter i EU tjugotvå gånger under sin tid i parlamentet.

10 juni 2019 05:00

Detta straffade sig i valet, och troligtvis gick många väljare till Moderaterna som hade tänkt rösta på Kristdemokraterna. Det är såklart bra att abortmotstånd inte är en åsikt som är ansedd vara särskilt normal i Sverige. Men de som finns i Sverige och som är öppna med att de är av åsikten, är en spegling av hur det ser ut i långt högre grad i andra delar av världen.

För några veckor sedan röstade delstaten Alabama i USA igenom ett totalt abortförbud. Detta gäller oavsett hur graviditeten blivit till och läkare som utför aborter riskerar upp till 99 års fängelse.

Abortmotståndet i USA tar ytterligare ett steg framåt i och med denna nya lagstiftning.

Det finns de som reagerat, framför allt på att förbudet ska gälla oavsett hur graviditeten uppstått. ”Inte ens vid våldtäkt! Inte ens vid incest! Oavsett ålder!” låter de som upprörs över inskränkningarna av rätten till abort.

Den typen av uttalanden är förstås tänkt som exempel för att förstå vidden av hur äckligt det är med Alabamas nya lagstiftning men samtidigt blir argumentationen skuldbeläggande mot kvinnor mitt i livet som råkat blivit gravida vid helt normalt samtyckligt sex och som skulle kunna vilja göra abort.

I TV-serien Sex and the City berättar huvudkaraktären Carrie för sin kille Aidan att hon gjort en abort. Aidan blir upprörd och Carrie väljer att ljuga och säga att hon var arton och att kondomen gick sönder, fastän hon egentligen var tjugotre och de inte ens använde kondom.

Aidan försöker inte skuldbelägga henne medvetet, men han gör henne så pass otrygg i diskussionen att hon känner behov av att ljuga för att förmildra sitt eget val att göra en abort. Vore Aidan en person som ansåg att en kvinna alltid har villkorslös rätt till sin egen kropp så skulle inte Carrie vara rädd att berätta för honom, med risk att bli påförd skuld och skam.

Vem har inte träffat en Aidan i sitt liv? Det är inte bara fanatiska idioter, som tycker att våldtagna barn ändå ska tvingas fullfölja en graviditet, som vill inskränka aborträtten. Det finns väldigt många Aidan-typer som liksom bara tycker att det är lite dumt av kvinnan att vara så oförsiktig och att hon någonstans ändå får skylla sig själv.

Att de själva är oförsiktiga kopplar de inte ihop med tanken på att tvingas uppge sin kropp 9 månader med potentiella skador och om inte annat en kid att husera i 18 år som följd. För de behöver aldrig göra den kopplingen. Där ligger ojämlikheten i frågan om abort. Det är aldrig killens problem, fastän man alltid är två när en graviditet uppstår.

Rätten till sin egen kropp är en rättighet där gråzoner inte kan finnas. Det finns inga omständigheter som gör att någon ska mer eller mindre rätt att bestämma över sin egen kropp. Även om man i teorin kan tänka att det finns mer eller mindre hemska sätt att bli gravid på, så undkommer man inte att en oönskad graviditet är just oönskad.

Därför får vi aldrig resonera på det viset, eller ens bidra till ett samtal där kvinnor som Carrie inte känner sig trygg i sin rätt. För det är just det resonemanget, dessa gråzoner, som gör att Adaktussons och Alabamas typ av rent abortmotstånd får ännu mer fäste.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kata Nilsson