20 svek om dagen, Ebba Busch Thor

Oktober månad är för många förknippat med Rosa Bandet, och uppmärksammande av en av de vanligaste cancersjukdomarna - bröstcancer.

Kristdemokraterna vill i sin budgetmotion ta bort den avgiftsfria mammografin, som regeringen införde under förra mandatperioden.

Kristdemokraterna vill i sin budgetmotion ta bort den avgiftsfria mammografin, som regeringen införde under förra mandatperioden.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2019-10-22 14:40
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi är många som bär ett rosa band på jackan just denna månad, för alla de som årligen drabbas. Cancer är en ond sjukdom. Den ser inte vem du är, den ser inte storlek på plånbok, eller om det är en person som är godhjärtad, jobbar hårt, har barn, och den tar liv på ett elakt och skoningslöst sätt. Att ta ställning i frågan är inte svårt. Ingen gillar cancer. Cancer är skit. Alla kan nog vara överens om det, oavsett partitillhörighet.

Det finns de som överlever cancer. För detta krävs sjukvård. Och sjukvården är utan tvekan en ytterst politiskt laddad fråga, där det inte längre är lika lätt att säga att man självklart tar ställning. En av de viktigaste åtgärder vi har för att förebygga bröstcancer och upptäcka den i tidigt stadie, och därmed rädda liv, är mammografin.

Mammografi är en screening av brösten, som alla kvinnor erbjuds regelbudet i åldrarna 40 till 74 år. Skälet till att alla kvinnor erbjuds detta är just för att upptäcka bröstcancer i ett tidigt stadie. Cancervården är väl utvecklad, och utvecklas vidare hela tiden, men all cancer är lättare att behandla om det upptäcks i tidigt stadie. Mammografin är därför avgörande för att så få som möjligt ska insjukna och riskera att dö en alldeles för tidig död.

Regeringen införde under förra mandatperioden avgiftsfri mammografi, i den mening att detta om något inte ska vara en plånboksfråga. Det är bra sjukvårdspolitik. Det räddar liv. Socialminister Lena Hallengren (S) kan bära ett rosa band på sin jacka skamlöst och rakryggat.

Någon som däremot kanske mer tveksamt säger sig stötta kampen mot bröstcancer är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD). På Instagram skrev hon för ett par dagar sedan ett blödigt inlägg om att hon bär det rosa bandet för alla de ca 8000 personer i Sverige som varje år drabbas av denna fruktansvärda sjukdom och att det motsvarar 20 personer om dagen.

Skillnaden mellan henne och Hallengren är att Busch Thor leder ett parti som inte sitter i regering men som om de hade gjort det hade avskaffat den avgiftsfria mammografin. I Kristdemokraternas budgetmotion till riksdagen beskriver de att de vill prioritera andra satsningar än de som regeringen infört, däribland den avgiftsfria mammografin.

Och någonstans här förstår man hur allt, till och med något så enkelt som att sätta på sig ett rosa band och ta ställning emot cancer, är politik. Och att vem som styr, vem som sitter i regering, vem som har majoritet i riksdagen, verkligen spelar roll på riktigt. Det handlar rent krasst om att rädda, alternativt försvåra räddandet av, liv.

Vilket också gör Ebba Busch Thors lilla utspel på Instagram enormt provocerande. Som sagt, 8000 varje år. Som Ebba själv skrev på Instagram, motsvarar 8000 personer om året ungefär 20 personer per dag. Piteå-Tidningens ledarsida är lika bra på matematik som Ebba och kan således räkna ut att Kristdemokraternas budgetmotion med andra ord innebär 20 svek om dagen.

Cancer är som sagt en ond sjukdom, som inte ser personen. Den ser inte om det är en mamma som drabbas, den ser inte om du jobbar hårt, den ser inte om du är den snällaste människan på planeten. Och den ser inte plånbok. Men KD kan uppenbarligen se till att personen inte får vård i tid att rädda den människans liv, genom att göra just mammografin till en plånboksfråga. Det är rakt av uselt.