Alla minns vi för några veckor sedan när Folkmyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell lite arrogant ryckte på axlarna vid journalisternas frågor om hur vi svenskar skulle bete oss med tanke på det då ganska nyupptäckta coronaviruset. Tegnells förklaring gick ut på att detta virus var något som drabbat Kina och tyvärr letat sig upp till Europa, då främst norra Italien.

Den rekommendation vi fick var att tvätta händerna med tvål och vatten, så ska det gå bra och vara över om ett litet tag. Denna inställning har Folkhälsomyndigheten lyckats överföra till vår statsminister som i en pressträff, mycket allvarsamt upprepade budskapet att tvätta händerna. 

Det verkar som att man undanhåller oss antalet smittade och döda på alla sätt i syfte att inte skrämma upp oss. SVT:s Helsingforskorrespondent lät meddela att finländska Folkhälsomyndigheten efter noggranna undersökningar, beräkningar och analyser, kommit fram till att man i Finland räknar med att cirka 10 000 människor kommer att få sätta livet till under Coronavirusets framfart. 

Jag ställer mig då frågan vem ska man tro på? Smittskyddsläkaren i Norrbotten som lugnt försäkrar oss att vi i Norrbotten har väldigt få smittade och att det är ingen fara så länge vi fortsätter att tvätta händerna och pensionärerna håller sig inne och inte utsätter sig för smitta. 

Som trogen nyhetskonsument måste jag erkänna att det är minst sagt svårt att veta på vem man ska tro på.

Med tanke på vår närhet till Finland här Norrbotten blir jag orolig över finska folkhälsomyndigheten som säger att dödligheten kan riskera att hamna långt över det begripligas gräns.

Vi har många decenniers träning i att alltid tro mer på inhemska åsikter och värderingar än vad vi tror på andra länders minst lika trovärdiga forskare och politiker. 

Självklart hoppas jag på att vi medborgare vågar tro på att vi själva ska kunna avgöra vad som är relevant eller ej, och därför kommer att kunna rida ut denna farsot.