Bygg en bilväg på GC-vägen

Vissa tjuvkör på GC-vägen, andra kör runt men väldigt fort. Att bygga en väg på GC-vägen blir tryggast för alla och bäst för miljön, menar skribenten. (Arkivbild)

Vissa tjuvkör på GC-vägen, andra kör runt men väldigt fort. Att bygga en väg på GC-vägen blir tryggast för alla och bäst för miljön, menar skribenten. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Insändare2019-11-11 14:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när det är ganska mycket snack om miljön och Greta Thunberg tycker jag att vi ska ta hand om vår miljö en bit i taget. Mitt förslag är att göra en väg på gång- och cykelbanan från Rotegatan till Soldatgatan i Öjebyn.

För det första så går det mycket snabbare. I detta tillfälle måste vi köra runt hela Soldatgatan och ut på Marklundsvägen för att komma till kvarterets ingång, de mest drabbade är de som bor på Landsgatan och Soldatgatan. Det blir ungefär 700 meter längre med vägen som leder runt allt och 1400 meter tur och retur från till exempel OKQ8. 

För det andra så är det säkrare. Vid det här tillfället använder många gångvägen och kör över den utan tillåtelse, och därför tycker jag att det är säkrare för de som cyklar och går på gång- och cykelbanan att göra en väg där – så de vet att det kör bilar där. Eftersom vissa tycker att vägen runt är onödig så kör de automatiskt snabbare i stress över att allt går så mycket långsammare och så skapas mindre säkerhet på vägen.

För det sista så är det bättre för miljön. Som sagt så ser vi i dagens samhälle hur utsläpp är ett stort problem och en av anledningarna till den globala uppvärmningen, därför tycker jag att vi ska släppa ut färre avgaser genom att ändra småsaker som detta, alltså lägga till en väg mellan Rotegatan och Soldatgatan i Öjebyn.

Jag kan förstå att detta kan kosta en del och att vi i grannskapet kan bli väldigt störda under byggnadsprocessen. Men jag tycker ändå att det är en bättre idé i slutändan. 

Nu uppmanar jag trafikverket och Piteå kommun att tillsätta denna väg för säkerhet och miljö.