Backgård vet verkligen inte vad han talar om

André Bengtsson, med en egen ADHD-diagnos, finner regionrådets uttalanden om "trender" upprörande okunniga.

8 november 2019 13:58

REPLIK

Med anledning av "Ett års väntan på adhd-utredning"  (4/11) med flera artiklar om anhopningen och köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin.

Jag läser i bland annat Piteå Tidningen att regionrådet Kenneth Backgård förklarar de långa köerna till BUP med att ”det är en ”trend” med neuropsykiatriska diagnoser och att många som söker efter hjälp på det sättet istället bör söka hjälp på andra sätt. 

Ja och inte nog med att han vräker ur sig denna okunskap – han lyckas även klämma in lite egoboost genom att säga ”jag är psykolog och ser den problematiken...”.  Det är ju så man häpnar över Backgårds uttalanden.

Nej, Kenneth Backgård, det är ingen förbannad ”trend” med neuropsykiatriska (NPF-)diagnoser. Det är inget man söker sig att få för att vara ”inne” eller höja sin status. Det är nåt som – om man inte får utredning, stöd och hjälp i tid – faktiskt kan leda till allvarliga destruktiva konsekvenser. 

Det är inget man så gärna vill ha för att va mer ”hipp” eller ”cool”. Men för att förstå sig själv lite bättre och få en ärlig chans med rätt förutsättningar i livet. 

Människor söker hjälp och utredning av NPF-diagnoser för att barnens vardag för att den skall fungera behöver rätt insatser och stöd. Och för att få den hjälpen och även en förklaring till varför saker blir på de sätt som de blir ibland, behövs en diagnos på pappret.

När jag läser regionrådet och sjukvårdspartiets högsta ledares uttalanden så är det ju nästan så man knappt tror det är sant. Vårt regionråd lyckas med en mening stigmatisera och stämpla människor som han inte har någon aning om alls! 

Han lyckas vidare att med sin inkompetens, förminska alla de som kämpar och slåss för att få en utredning så fort som det är möjligt, genom att generalisera att det är en ”trend” med diagnoser. 

På ett sätt så känner jag mig lättad över att Backgård inte är praktiserande psykolog och en av dem som människor med misstänkt neuropsykiatriska diagnoser behöver möta. 

Å andra sidan blir jag samtidigt ganska så mörkrädd av tanken på att det även är han som innehar positionen som högsta ledande politiker över psykiatrin och vården i länet För återigen visar regionrådet på en bristande kompetens och frånvarande verklighetsuppfattning, men det brukar bli så när man uttalar sig utan att vriktigt eta vad man pratar om.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
André Bengtsson, föreläsare och folkbildare med egen ADHD-diagnos