Tanttrend välkomnas av husmodersförening

Medlemmarna i Vistträsks Husmodersförening har inget emot att kallas tanter. - Särskilt inte nu för tiden när det talas så mycket om att tanttrenden är på väg tillbaka, säger ordförande Kristina Pantzare och får medhåll av de övriga mötesdeltagarna.

När Ingegerd Eriksson (till höger) säger att hon anser att Vistträsks Husmodersförening spelat ut sin roll blir det fart på debatten vid fikabordet. Anita Karlsson (tvåa från höger) håller inte med och får medhåll av från vänster Torborg Bergman, Astrid Lundberg och Kristina Pantzare.

När Ingegerd Eriksson (till höger) säger att hon anser att Vistträsks Husmodersförening spelat ut sin roll blir det fart på debatten vid fikabordet. Anita Karlsson (tvåa från höger) håller inte med och får medhåll av från vänster Torborg Bergman, Astrid Lundberg och Kristina Pantzare.

Foto: Britt Lindgren Blom

VISTTRÄSK 2012-04-13 06:00

Andra onsdagen varje månad har Vistträsks Husmodersförening möte i byagården Mejeriet. När PT hälsar på har de hunnit klara av flera punkter på dagordningen, bland annat medlemsvård. Återstår att planera den traditionella vårresan.

- Vad sägs om att besöka Glommers hattmuseum, där man visar 100 hattar från fyra decennier, som modisten Jenny Petrina Stenqvist aldrig fick sålda under sin verksamma tid? frågar Kristina Pantzare, som övertagit klubban efter trotjänarinnan Gurli Hortlund med över 30 år på posten.

- Då kan vi äta lunch på värdshuset Gula Villan och stanna till i Arvidsjaur på hemvägen, fortsätter ordförande.

Mötesdeltagarna nappar på förslaget. Därmed är det dags för den sedvanliga kaffepausen.

Hett ämne
Under kaffet uppstår en livlig diskussion om Husmodersföreningens existensberättigande i dagens moderna samhälle. Ingegerd Eriksson, som med sina 53 år som medlem hunnit vara med om det mesta i föreningens långa historia, tar till orda:

- Föreningen fyllde en viktig funktion då den startade, men nu är den oviktig för byn. Vi har ju både byaföreningen och Vistträsks IF. Samma folk kan ju inte vara med i hur många föreningar som helst, säger hon och berättar att hon var en av de yngsta då hon gick med i Husmodersföreningen som 27-åring.

- Jag har alltid varit engagerad i samhällsfrågor och är en typisk föreningsmänniska, så det kändes naturligt för mig. På den tiden var det enklare att värva unga kvinnor, eftersom de flesta av oss inte förvärvsarbetade, förklarar Ingegerd Eriksson.

Protester
Åsikten om att Husmodersföreningen blivit oviktig möts av starka protester kring fikabordet.

- Vi gör fortfarande många bra saker för samhället, både här i byn och i ett vidare perspektiv. På länsförbundens kongress, som ska hållas i Luleå nästa år, kommer det alltid in viktiga motioner om sådant som behöver förbättras, allt ifrån svåröppnade förpackningar till störande tv-reklam, säger Anita Karlsson.

- Här i Vistträsk har vi stått för adventsfika i många år och brukar också ha servering och lotterier på hemvändardagen, bingo med mera. Pengarna vi får in skänker vi till Barncancerfonden, kvinnojouren och andra viktiga ändamål.

Namnbyte?
Att föreningen behöver en föryngring om den ska kunna överleva är alla överens om.

Skulle ett namnbyte kanske kunna locka nya unga kvinnor?
- Oj, det har vi diskuterat många gånger, inte minst på kongresserna! Nu senast fanns ett förslag om att börja kalla oss "Kvinnor i tiden", men det röstades ner, säger Astrid Lundberg och fortsätter:

- Jag tror på vårt nuvarande namn! Husmoder är ett föråldrat uttryck, men jag har på känn att det kommer igen, precis som det här med att vara tant.

FAKTA Vistträsks Husmodersförening

Den 18 april 1944 bildades Vistträsks Husmodersförening.

Syftet var bland annat att få igång en tvättstuga i byn, något som många av dåtidens kvinnor såg ett stort behov av.

Inledningsvis var Vistträsks Husmodersförening som många andra lokala föreningar i Sverige, organiserad inom det nationella Husmodersförbundet.

På 1990-talet bildades fristående föreningar för att få större möjlighet att verka för lokala ändamål.

Vistträsks Husmodersförening ingår numera i Norrbottens Husmodersförbund tillsammans med 27 andra lokala husmodersföreningar.

När Vistträsks Husmodersförening var som störst medlemsmässigt var det trångt på mötena i dåvarande samlingslokal, närmare bestämt i källaren under den kommunala tvättstugan.

I dag har föreningen 17 medlemmar, nästan alla över pensionsåldern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om