Handlarepok i Vidsel är över

I tre generationer har familjen Lindroth drivit lanthandel i Vidsel. Nu är epoken slut: Efter mer än 30 år som butiksägare har Kersti Lindroth tackat för sig.- Det känns lite ovant att inte gå till jobbet på morgnarna. Jag saknar kundkontakten, säger hon.

En 83-årig Melker Lindroth poserade tillsammans med dottern Kersti Lindroth utanför sitt livsverk Ica Raketen i Vidsel i PT den 9 november 1989. Rubriken löd: "När affären kom till byn". Fem år senare firade de att det gått 100 år sedan Melkers far Johan Lindroth startade Vidsels första handelsbod.

En 83-årig Melker Lindroth poserade tillsammans med dottern Kersti Lindroth utanför sitt livsverk Ica Raketen i Vidsel i PT den 9 november 1989. Rubriken löd: "När affären kom till byn". Fem år senare firade de att det gått 100 år sedan Melkers far Johan Lindroth startade Vidsels första handelsbod.

Foto: Lasse Wäcklén

VIDSEL 2011-12-23 06:00

Kersti Lindroth tar emot PT i barndomshemmet, den så kallade Älvstrandsgården, som fadern Melker Lindroth köpte i samband med att han tog över affärsrörelsen från sin far Johan Lindroth.

- Huset är byggt i början av 1900-talet och stod från början där Ica-affären står nu. I slutet på 1950-talet, då Vidsels storhetstid med uppbyggnad av robotbasen och andra positiva samhällsförändringar stod för dörren, flyttade pappa på gården för att kunna bygga ett nytt och större affärshus närmare vägen, berättar hon och plockar fram gamla dokument och tidningsurklipp från handlarfamiljen Lindroths 117-åriga historia.

- Min farfar kom från Åkermark. Med tre terminers skolgång i bagaget startade han handelsbod i Vidsel 1894. Det fasta kundunderlaget bestod bara av sex gårdar, men han förlitade sig på att flottningsarbetarna i trakten behövde mycket mat, säger Kersti.

Välkänd lanthandel
Under taket i Johan Lindroths lilla butik, som låg till vänster vid infarten till byn, hängde allt från näbbskor, seldon och torkad lutfisk till råttfällor och lyftkrokar. Sill ur tunna, sirap ur stora fat, toppsocker och råa kaffebönor ingick i sortimentet. Amerikanskt fläsk och falukorv var allt som fanns i färskvaror. Bröstsocker i strut för tio öre var den tidens "lösviktsgodis".

Reklamen på påsarna vid 1900-talets början löd: "Johan Lindroth i Vidsel varje söckendag säljer varor av alla slag. Såpa, soda, sirap, sill - allt uti kilovis och till ett billigt pris."

- Farfar var driftig och jobbade hårt för bygdens bästa. Han startade bland annat ett kraftverk vid Pansikån, berättar Kersti.

Första snabbköpet
När Melker Lindroth övertog rörelsen 1934 byggde han en ny affär lite närmare centrum, med skyltfönster och till och med charkdisk med kyla. Nu förvandlades lanthandeln till ett affärshus med en avdelning för livsmedel och en för tyger och skor.

Största kunderna var kojlagen. När andra världskriget bröt ut 1939 bolmade röken ur kolmilorna.

- 1937 övertog pappa även affären i Vistträsk och drev den i 22 år innan han överlät den till Levi Vikström, säger Kersti.

100-årsjubileum
1960 invigde Melker Lindroth sin andra nya affär i Vidsel: Älvsby sockens första moderna snabbköp. Då var Kersti 14 år och redan van att rycka in som butiksbiträde på lediga stunder.

- Det föll sig naturligt att jag skulle ta över efter pappa. 1980 skedde det officiella överlåtandet. Samtidigt byggde jag ut försäljningsytan till nuvarande 360 kvadratmeter, säger Kersti, som har många minnen från sin tid som Ica-handlare. 100-årsjubileum

100-årsjubileum
- Pappa dog vid 91 års ålder, fyra år efter att vi firat 100-årsjubileum med fest i butiken i dagarna tre, säger hon och tillägger:

- Tänk att det gått 17 år sedan jubileumsfesten! Det känns som det var i går!

Ovant vara kund
I våras meddelade Kersti Ica-koncernen att hon bestämt sig för att sälja affären.

I november blev det klart med den nye ägaren Björn Johansson.

- Jag är glad att Vidselborna får behålla sin butik, men nog känns det lite konstigt att plötsligt vara vanlig kund. Det har jag aldrig varit med om under hela mitt liv, säger den sista länken i Lindroths tre generationer långa handlarhistoria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om