Dixelius debuterar med dystopi

Med en kolsvart framtidsskildring romandebuterar Kalle Dixelius.

Journalisten Kalle Dixelius har skrivit en dystopi om ett Ståkkålm som blivit en mardrömsstad i en avlägsen framtid.

Journalisten Kalle Dixelius har skrivit en dystopi om ett Ståkkålm som blivit en mardrömsstad i en avlägsen framtid.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /

Stockholm2009-01-19 00:20
"Toffs bok. Med kommentarer av Muham Bentson" berättar på framtidssvenska om ett brutalt och smutsigt 2200-tals-Sverige som inte så lite påminner om den mörka medeltiden.
Han gör det inte enkelt för sig, Kalle Dixelius. Det gör man inte om man skriver en bok om ett framtida Sverige där precis allt gått åt helvete. Den 35-årige (han fyller den 22 januari) journalisten på nyhetsbyrån TT Spektra och stockholmaren har alltid fascinerats av undergångsvisioner. Han älskade "Bladerunner" och "Mad Max" precis som han älskade Isaac
Asimovs "Stiftelse"-trilogi.
- Vad kommer att hända i framtiden och hur kommer det att bli, det är ju det man undrar. Dessutom har jag alltid varit intresserad av historia och har tänkt mycket på att civilisationer faktiskt kan gå under.
- När romarriket gick under visste folk där inte att det gick under. Något hände, allt bara gick åt helvete, säger Kalle Dixelius.
Mardömsstad
Det Ståkkålm, som huvudstaden heter i "Toffs bok. Med kommentarer av Muham Bentson" som Kalle Dixelius grävt ner sig i, är en mardrömsstad efter den stora katastrofen. Förtryck, våldtäkter och känslomässig kyla präglar samhället liksom det totala bokförbud som råder.
Men den tyste, tafatte och kärlekstörstande Toff får plötsligt chansen att läsa sin första bok, som råkar vara Nick Hornbys "Om en pojke" och han blir så förälskad i det skrivna ordet att han börjar skriva ner allt han är med om. Två hundra år senare hittas manuset och tolkas av en expert på nutidshistoria, Muham Bentson.
- Jag har märkt av mina tidigare försök, som aldrig blivit något, att det lätt blir väldigt svart. Det faller sig helt naturligt att vara ödesmättad, svart och deppig. Jag är väl barn av min generation som lyssnat på deppig musik och tycker om deppiga filmer, säger Kalle Dixelius.
Vanskligt
För honom var det viktigt att ämnet kändes lite fräscht men han är väl medveten om det vanskliga med att ge sig på att spana in i framtiden.
- Förlaget tycker inte att det är en kalkon i alla fall, annars finns ju den risken. Under skrivandets gång började jag gilla karaktärerna och det var härligt att dyka ner i världen och grotta runt, säger Kalle Dixelius som trots finanskris, global uppvärmning och mycket annat inte tror att det kommer att gå så illa som i boken. Men han konstaterar att det är spännande att fantisera.
Jobbig väntan
När vi möts är det mindre än två veckor kvar till att boken ska komma ut i butikerna och han tycker att väntan känns jobbig. Ibland får han som han uttrycker det "för hög puls". Han oroar sig inte för recensionerna utan väntar sig ett halvmjäkigt mottagande med andemeningen: "Det är kul att du håller på".
- Det jag är mest orolig för är att ingen ska köpa boken. Det är jobbigt att tänka på det tycker jag, menar Kalle Dixelius.
Han har börjat skriva på en andra bok och det blir något helt annat, om Sverige i nutid. Han drömmer om att livnära sig på bokförfattandet men vet att den dagen ligger långt, långt bort.
Lånat från livet
Även om mörkret i "Toffs bok. Med kommentarer av Muham Bentson" inte har mycket med Kalle Dixelius av i dag att göra, har han lånat en hel del från sitt eget liv. Som den lägenhet där Toff bor, det är lägenheten på Tobaksspinnargatan på Södermalm där Kalle Dixelius började skriva boken. Hans dotters gosedjur finns också med och Toff själv är ja, ungefär vad Kalle själv skulle ha blivit under riktigt extrema förhållanden.
- Nu har det mesta gått bra för mig men om det inte hade gjort det hade jag kanske blivit något i stil med Toff, säger Kalle Dixelius som fick en riktig kick i skrivandet när John Ajvide Lindqvists bok "Låt den rätte komma in" kom ut.
- Då var det som att en lucka öppnades i huvudet på mig. Kan man skriva en vampyrroman om Blackeberg, då kan man skriva en dystopi om Hornstull. Det gav mig verkligen råg i ryggen.
//bilder:2
Bildtext 1: Journalisten Kalle Dixelius har skrivit en dystopi om ett Ståkkålm som blivit en mardrömsstad i en avlägsen framtid.
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Bildtext 2-3: Kalle Dixelius är inspirerad av "Bladerunner", "Mad Max" och Isaac Asimov, men också av John Ajvide Lindqvists "Låt den rätte komma in".
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
FAKTA Kalle Dixelius
Namn:Kalle Dixelius
Ålder: 35
Bor: I Stockholm.
Aktuell: Med debutromanen "Toffs bok. Med kommentarer av Muham Bentson".
Håller på: AIK.
Är: Journalist sedan femton år tillbaka men just nu tjänstledig och arbetar som presschef på Discovery Channel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om