Företagsfrukost i Sörbyn handlade om tillväxt

Fredagens företagsfrukost i Sörbyn handlade om tillväxt och behovet av bostäder. Den kommunöverskridande satsningen Växa tillsammans var i fokus.

Företagsfrukosten i Sörbyn lodge handlade om tillväxt och behovet av bostäder.

Företagsfrukosten i Sörbyn lodge handlade om tillväxt och behovet av bostäder.

Foto: Linda Sundström

Sörbyn2022-10-21 15:23

Företagsfrukosten, av Bodens kommun, Boden business park och RÅEK (Råne älvdalsrådet i Gunnarsby församling ekonomiska förening), hölls i Sörbyn lodge.

Claes Nordmark, kommunalråd i Boden, berättade om Bodens utveckling.

– Vi har ett långsiktigt mål att klättra i Svenskt näringslivs företagsranking. Förra gången var vi på plats 68 i rankingen och nu är vi på plats 44, vilket är jätteroligt. Nästa mål är att gå från snittbetyg 4,1 till 4,6, säger han.

Luleås kommunalråd Carina Sammeli pratade tillväxt.

– Precis som det är stora industrietableringar i Boden så pågår förändringen av näringslivet med grön omställning i hela Norrbotten och Västerbotten. Det sker gigantiska industriinvesteringar och som kommun vill vi få hit så många människor som mjöligt. Luleå ska bli 100 000 invånare till 2040 och vi behöver växa lika snabbt på landsbygd som i staden. Vi har ökat med ungefär 400 personer per år, men vi behöver öka med 1 200 per år, säger hon och fortsätter.

– En av de stora utmaningarna är bostäder. De som ska flytta hit måste ha någonstans att bo. Vi behöver arbeta vidare på det. Om det finns två saker som Luleå behöver bli bättre på så är det samarbete med näringslivet och landsbygdsutveckling. Vi behöver inte titta så långt för att få inspiration och kunskap. Bodensare ska vara stolta över sin kommun som är i framkant.

I projektet Växa tillsammans, som syftar till att öka inflyttningen, genomförde Bodens kommun, medborgarkontoret Råneå, Luleå kommun och RÅEK (Råne älvdalsrådet i Gunnarsby församling ekonomiska förening) en inventering av ödehus förra året. Nu går de in i nästa fas där de satsar på att aktivera så många som möjligt av de identifierade objekten.

– Mer än 550 ödehus har identifierats i 60 olika byar. Bostäder som vi behöver för att vi vill ha en levande byar, inte minst. Nu efter förstudien har vi blivit beviljade att gå vidare. Vi behöver föra ett aktivt arbete att få dem sålda eller uthyrda till människor som vill bo där.

Marja-Leena Tallus Johansson, från Medborgarkontoret i Råneå, berättar mer om ödehusinventeringen.

– Vi har upptäckt att vi tappar befolkning, men parallellt ser vi att folk vill flytta till landsbygden och vi har ingenting att erbjuda. Vi hoppas att kunna lösgöra några hus. Vi har arbetat både digitalt och analogt. Digitalt i de flesta fall, men det finns inte täckning överallt i alla byar, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver bygga nytt också, men vi har någonting som redan finns och behöver komma ut till försäljning.

För att växa tillsammans så behövs extern finansiering.

– Vi arbetar med att bevilja medel till projekt som vill utveckla landsbygden, bland annat Växa tillsammans. Jordbruksverket är den förvaltande myndigheten, säger Lotta Lindgren, från Spira mare.

Roger Ylinenpaa, från "Utveckla Norrbotten", Oskar Hederyd, från Luleå Business Region, Råneåföretaget Br. Karlsen AB, Therese Engström från Gunnarsbyområdets lanthandelsekonomiska förening och Håkan Landström, från Hushållningssällskapet, var också på plats. Håkan Landström berättade om det nya svartavinbärsvinet "Svart".

– Hjärtat i konceptet bygger på att försöka främja en nyetablering av svartvinbärsodling i Norrbotten. Vi har kämpat för att försöka få fram det här vinet och har landat i produkten ”Svart”. I dag finns vi i Systembolagets privatimportsortiment, men vi har ansökt om att få komma in i det lokala hantverksmässiga sortimentet, vilket vi kommer göra i december. Det innebär att vi kommer finnas på hyllorna i Systembolaget, säger han och berättar mer om vinet.

– Vi gör vinet i Öjebyn och de här bären är från Sjulsmark. Det är 1,5 kilo svarta vinbär i varje flaska och vi sparar en liten del av stjälken för att skapa tanniner i vinet som gör det mer lagringsbart. Det är 2019 års bär i det här vinet och det har otroligt hög syra. Det krävs lite fett och salt till. Västerbottenskräm, charkuterier eller blodpudding.

Jenny Engman, RÅEK Servicepunkt Gunnarsbyn.
Jenny Engman, RÅEK Servicepunkt Gunnarsbyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!