UngdomsgÀng stjÀl för stora summor

Under sensommaren har Clas Ohlson i Gallerian drabbats av stölder för femsiffriga belopp.

Butiken var tvungen att ta bort alla dyra elektronikprylar frĂ„n hyllorna, frĂ€mst högtalare och hörlurar som var det som stals mest. "Kunderna fĂ„r frĂ„ga efter dem i kassan", sĂ€ger butikschefen Leif Öhman.

Butiken var tvungen att ta bort alla dyra elektronikprylar frĂ„n hyllorna, frĂ€mst högtalare och hörlurar som var det som stals mest. "Kunderna fĂ„r frĂ„ga efter dem i kassan", sĂ€ger butikschefen Leif Öhman.

Foto: Catrin Renlund

PiteÄ kommun2019-10-21 20:00

Clas Ohlson i Gallerian har under sommaren drabbats av stölder av ett gĂ€ng med barn och ungdomar som stulit varor för stora belopp. Personalen upptĂ€ckte att det försvann en stor mĂ€ngd dyra elekotronikprylar frĂ„n hyllorna. Enligt vad PT erfar ska det handla stölder för runt 50 000 kronor.

– Det handlar inte om nĂ„gra smĂ„ snatterier, det hĂ€r Ă€r rena stölder av prylar för 800 kronor och uppĂ„t, sĂ€ger butikschefen Leif Öhman.

Han berÀttar att det ganska snart gick att utröna vilka som stal. Det handlade om barn frÄn nio Är och upp till ungdomar pÄ 18 Är.

– Vi har haft ett ungdomsgĂ€ng som hĂ€rjat runt och plockat pĂ„ sig mycket grejer. De brukade komma in tvĂ„-tre stycken Ă„t gĂ„ngen. Vi har bra koll pĂ„ vilka de Ă€r men det har inte gĂ„tt att ta dem pĂ„ bar gĂ€rning.

Även om personalen var uppmĂ€rksam och visste vilka tjuvarna var, sĂ„ gick det inte att fĂ„ slut pĂ„ stölderna. Detta resulterade i att hyllorna nu gapar tomma pĂ„ vissa stĂ€llen i butiken.

– Efter tvĂ„ mĂ„nader, i augusti, var vi tvungna att ta bort alla grejer frĂ„n hyllorna, frĂ€mst dyra högtalare och hörlurar som var det som stals mest. De finns att köpa men man fĂ„r frĂ„ga efter dem i kassan, sĂ€ger Leif Öhman.

Vid Elgiganten pÄ Backen upplever personalen en liknande situation med mycket stölder och snatteri.

– Det snattas fruktansvĂ€rt mycket, nĂ€stan dagligen, sĂ€ger Ă€garen Patrick Lindblad.

I deras fall har det stulits varor för 40 000 kronor under den senaste femveckorsperioden.

– Det Ă€r ett gĂ€ng killar, en genomresande stöldliga som har varit hĂ€r tvĂ„ gĂ„nger. För fem veckor sedan stal de för 10 000 kronor. För tvÄ–tre veckor sedan stal de för 30 000 kronor.

Han anser att det ultimata för att stÀvja stölderna vore att nÄgon satt och följde övervakningskameran hela dagarna. Det vore ocksÄ bra om ortens handlare kunde samarbeta mer genom att skicka mejl eller ringa till varandra nÀr man sett nÄgot misstÀnkt eller drabbats av snatteri eller stöld.

– De hĂ€r stölderna fĂ„r man inte ut pĂ„ försĂ€kringen, sĂ„ det blir en stor ekonomisk smĂ€ll för vĂ„r bransch som redan har smĂ„ marginaler, sĂ€ger han.

Även pĂ„ Hennes & Mauritz har stölderna ökat.

– Det Ă€r mycket snatterier, det gĂ„r inte att komma ifrĂ„n, men vi jobbar med mer bemanning i provrummen och vi larmar minsta smĂ„sak. Men allt det hĂ€r kostar ju en jĂ€dra massa pengar som vi skulle kunna göra mycket roligare saker för, sĂ€ger butikschefen Cathrin Öhlund.

Hyllmetrar gapar tomma pÄ Clas Ohlsons elektronikavdelning efter massiva stölder under sensommaren.
Hyllmetrar gapar tomma pÄ Clas Ohlsons elektronikavdelning efter massiva stölder under sensommaren.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!