Skadegörelse på skola under hockeycup

Christinaskolan har upptäckt skadegörelse efter att sex hockeylag sov i skolan. "Vi tar fullt ansvar", säger PHC-tränaren Tomas Stark.

Under helgens hockeycup i Piteå sov sex ungdomslag över i Christinaskolan. Nu har skolan upptäckt skadegörelse. (Arkivbild)

Under helgens hockeycup i Piteå sov sex ungdomslag över i Christinaskolan. Nu har skolan upptäckt skadegörelse. (Arkivbild)

Foto: Laila Bäckström

Piteå kommun2019-10-22 17:29

Under helgens hockeycup i Piteå sov sex ungdomslag över i Christinaskolan. Nu har skolan upptäckt skadegörelse som man lastar Piteå Hockey för.

– Vi hade hyrt ut till Piteå Hockey och de har väl i sin tur då lag som bor här. Men det är Piteå Hockey som är ansvariga. Det är trasiga rullgardiner, en bänk och en lärarstol som saknas, säger rektorn Mona Johansson-Marklund.

Skolan är attraktiv vid cuper och liknande då den ligger så centralt.

– Man kan väl säga att det rör sig om i snitt var tredje helg under vinterhalvåret sedan är det även under sommaren.

Skadegörelse gör att rektorn tappar lusten att hyra ut lokaler.

– Så kan man lugnt uttrycka det. Skadegörelse ska inte förekomma.

Än så länge är det inte polisanmält.

– Om vi kan få ersättning för det som är skadat av de som har åsamkat det så kan vi nöja oss med det, säger Mona Johansson-Marklund.

Tomas Stark är huvudtränare för det PHC-lag som ansvarade för cupen.

– Vi har haft incidenter som vi försöker reda ut med alla lag och berörda ledare. Vi vill inte bråka med skolan. Får oss är det jätteviktigt att det ska fungera. Vi arrangerar cuper för barnens bästa och använder kommunens lokaler för att bo på ett smidigt och bra sätt, säger han.

– Men det skulle kunna ha ramlat omkull en bänk fredageftermiddag och en rullgardin hade kunnat komma snett torsdagskväll. Men jag kan inte säga att det inte har hänt. Jag har inget att komma med, så vi får lägga oss platt och ersätta skolan fullt ut, fortsätter han.

Han har hunnit prata med vissa ledare.

– Jag pratade exempelvis med Pajalas ledare som garanterade att inget hänt i deras klassrum. Vi kommer att kontakta de lagen som har varit i klassrummen där det påstådda felen är, men vi kommer så klart inte skicka något inkassokrav till dem om de säger att inget har hänt, säger Tomas Stark.

Han understryker att det var en lyckad cup.

– Det har ju inte varit obehöriga gäng eller vandalisering, men saker har hänt. Det händer när de flesta cuper arrangeras. Klassrum är inte byggda för att bo i.

Tomas Stark menar även att det finns en lång historia detta.

– Den här rektorn och den här skolan tycker att det har hänt saker tidigare och är inte så nöjda. För oss är det jätteviktigt att vi hittar ett sätt att jobba vidare med dem och då kanske vi måste ändra våra rutiner. Vi vill fortsätta göra bra saker för barn och ungdomar och då behöver vi logi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!