Mardrömsträning för Anna när OS hägrar

Hon är ett av Norrbottens stora OS-hopp i Pyeongchang. Möt Anna Magnusson, från Hemmingsmark, som berättar om sina OS-tankar, framtiden och Wolfgang Pichlers mardrömsträning.

22 juli 2017 15:02

Vad är ditt mål i vinter?

– Pyeongchang (vinter-OS) är helt klart huvudmålet. Och det viktiga för mig fram till dess är att hålla mig till min plan.

Hur ser din plan ut?

– Jag har ganska klart för mig hur det kommer att se ut. Alla läger, upplägg och så vidare är planerat. Jag har några grejer som jag vill förbättra för att ta ytterligare ett steg i utvecklingen.

Vad handlar det om?

– Dels snabbheten i liggande skytte. Jag måste verkligen ta tag i det.

Kan du utveckla mer specifikt?

– Det handlar om små detaljer. Allt ifrån hur jag tar tag i geväret till att hitta glädjen med liggskytte. Exempelvis måste jag våga ta skott snabbare. Jag har sämre självförtroende i liggande trots att jag egentligen kan och har bra poängträffar. I det stora hela handlar det om att våga mer under tävling – det är mycket som sitter i huvudet.

Men din träffsäkerhet förbättrades väl avsevärt i vintras?

– Ja, men jag känner ändå att liggskyttet går för sakta. Som sagt, det handlar om små detaljer.

Är det något annat ut­över det liggande skyttet?

– Fysen. Den ligger på Wolfgang (Pichler, förbundskapten) och jag ska försöka genomföra det ännu bättre.

Hur är Wolfgang Pichlers träningsmetod? Är han så hård som ryktet säger?

– Ja, lite så är det. Jag kan ju inte säga att jag ”hurrar” när jag ser hans träningsprogram. En del pass är mardrömspass.

Kan du ge ett exempel på ett mardrömspass?

– Vi har ett cykelpass där vi kör fyra gånger 35 minuter med hårda intervaller svagt uppför. Det är inte max­intervaller – men man måste ta i ganska mycket under drygt två timmars tid. Och det är inte speciellt mycket vila mellan inter­vallerna.

Hur mycket vila handlar det om?

– Ja du, inte mycket. Man får vila när man åker ner för backen och vända. Vi har bara en kort drickpaus innan vi börjar trampa uppför igen.

Du säger att OS är ditt mål kommande säsong. Vilka bilder ser du i ditt huvud när du tänker på OS?

– Det är svårt att föreställa sig hur det kommer att bli. Men jag hoppas få till säsongens bästa lopp där. Det är målet.

Är du med i OS för att ”se och lära” eller ett mästerskap där du ska göra toppresultat?

– Jag ser det som ”se och lära”. De flesta som gör sitt första OS gör inte sitt bästa OS första gången. Det är så annorlunda med exempelvis media, OS-byn där alla idrottare bor tillsammans och så vidare. Jag har fått berättat att det kommer att bli många intryck.

Något speciellt OS-lopp du ser fram emot lite extra?

– Sprinten och stafetten. Jag tycker att sprint är det som gått bäst för mig – den tävlingsformen är jag trygg i. Sedan är det något alldeles speciellt med stafetter.

Har sprinten alltid varit en favorit?

– Nej, det är på senare år jag har börjat gilla sprint mer. Tidigare var distans min favorit – men numera är det inte det. Distansloppen är ganska knepiga och det beror nog på att vi inte kör det så sällan.

När ska man vara som bäst som skidskytt?

– Jag ska inte sätta någon press på mig själv. Men jag tänker att de flesta i toppen är ganska gamla. Men när man är 27–28 år så borde man vara som bäst.

Hur länge kan du se dig själv som skidskytt?

– Just nu ser jag inget slut. Det beror på när man känner sig nöjd. 2022 är det OS i Peking och det känns rimligt att köra fram till dess. Men jag kan inte se när jag ska sluta. Jag ser gärna långsiktigt – men nu har jag ett VM 2019 på hemmaplan (Östersund) och OS i vinter att blicka mot i första hand.

Fakta

Namn: Anna Magnusson

Ålder: 22 år (född 1995).

Från: Hemmingsmark, Piteå.

Bor: Östersund.

Meriter: JVM-brons i sprint (2016), JVM-silver i stafett (2016).

Tre bästa placeringarna 2016/17: 7) VC-masstart (Antholz-Anterselva), 10) VC-sprint (Kontiolahti), 11) VC-masstart (Oberhof).

Hemsida: anna-magnusson.com

Instagram: magnussonanna

Twitter: @magnussonannaa

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Jakobsson / Norrbottens media

Ämnen du kan följa