Piteswänget samlar ungefär 130 medlemmar som dansar allt från bugg till fox. Föreningen som en gång var på fallrepet lockar nu allt fler danssugna som vill prova på.

– Att då lägga ned Folkan och göra det så kallade ”Folkets hus" till skola. Jag finner inte ord för att beskriva hur jag ser på det. De är ute och cyklar, säger Dick Olofsson.

– Det här innebär att vi måste försöka vända oss till någon annan kommun där det finns någon lokal. Piteå kommer att bli offside. Det kommer inte bli dans någonstans med undantag för Käcktjärn så länge Folke Sjöberg orkar hålla igång på sommaren.

Skulle det inte gå att dansa på till exempel Pite havsbad?

– Jag har inget emot Pite havsbad, de gör ett jättebra jobb. Det är bara det att vi som åker på dans inte gör det för att supa oss i fyllan. Vi vill vara på ett ställe där man kan komma nykter och fara hem nykter.

Enligt Dick Olofsson har man haft samarrangemang med Havsbadet förr som inte fallit så väl ut.

– Havsbadet vill att gästerna ska köpa så mycket mat och sprit som möjligt för att de ska gå runt. Vi tycker inte om det.

Innebär det här att en av de få nyktra folknöjena försvinner?

– Det kan man säga. Historiskt är dansen väldigt förknippad med alkohol, men idag är det helt annorlunda. Mängden alkohol som säljs på våra danser är så låg att en person utan problem skulle bära den volymen. För folkhälsan är det här mycket negativt.

Dick Olofsson har inte fått någon information om planerna av kommunen och nu är planen att försöka uppvakta politikerna och tjänstemännen.

– Vi måste höra om de verkligen förstår vad de gör.