Barn hjälper barn genom lingonsylt

Lingonsylt ger Lilla Hjärtat pengar. Det är första gången som Solanderskolan i Öjebyn hjälper organisationen för att glädja andra barn.

17 december 2014 11:40

– Det var i våras som eleverna kom på iden att samla in pengar för att hjälpa organisationer, säger Louise Sundström, lärare för en av femteklasserna.

Men det var först till hösten som insamlingsprojektet började på riktigt. Insamlingen av lingon skedde på hösten och efter blev det dags att tillverka sylten på egen hand.

– Det roligast var när vi fick göra sylten, det var som att ha hemkunskap, säger Moa Forsberg, en av årskurs fem eleverna.

Det var totalt 56 elever från årskurs fem som samarbetade för att samla in pengar. Till och med Björklundskolan gav pengar från deras basarer och majblomförsäljning till Solanderskolan.

Två organisationer

– Eleverna fick själva bestämma vart pengarna skulle gå till, berättar Louise Sundström.

Det togs fram flera olika organisationer som barnen kunde välja mellan till slut föll valet på Unicef och Lilla Hjärtat. I Unicef har de mesta pengarna gått till vaccinationer och fotbollar som barnen tycke var väldigt viktigt. Totalt lyckades klasserna samla in över 2000 kronor.

– I Lilla Hjärtat kommer pengarna bidra till julinsamlingen som vi just nu håller på med, säger Pernilla Kaarle, sponsring ansvarig på Lilla Hjärtat.

En present

Julinsamlingen är ett samarbete med ICA kvantum. Lilla Hjärtat har valt ut 40 familjer som ska få en matkasse var av värdet 500 kronor. I kassen ska det finnas mat till ett klassiskt julbord. Plus att varje familj får ett presentkort per barn på 200 koronor.

– Det vi är mest stolta över är inte summan utan det är gesten, säger Pernilla Kaarle.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Shirley Becker