Kakor, vänskap och kärleken till Norrbotten

De har inte rört sig en millimeter utanför sina vardagsmiljöer. De har inte sminkat sig mer än vanligt, köpt nytt porslin eller nya kläder. ”Kafferepet med vänner” är en oförställd bok och en hyllning av livets goda.

”Fikandet har gått i arv i släkten, det är en god tradition”, säger bok-fotografen Ulrika Lindgren.

”Fikandet har gått i arv i släkten, det är en god tradition”, säger bok-fotografen Ulrika Lindgren.

Foto: Maria Johansson

Piteå2014-12-20 06:00

Det är premiär för ”Kafferepet med vänner”, en bakbok fylld med sega rutor, fudgekaka och kolapaj med äpple och nötter.

Gården utanför Pensionatet på Norrmalm, där releasefesten hålls, välkomnar med facklor och marschaller.

Ovanför ett kryssbord svävar rökmoln från varm saft ut i eftermiddagsluften.

Innanför dörrarna är det varmt och trångt, med fikande människor överallt.

. .

Började som blogg

Bakom ”Kafferepet med vänner” står Ewa Tanmark, Ulrika Lindgren, Lisa Hellmér och Moa Lundqvist.

– Kafferepet började som en blogg för tio år sedan och handlade till en början om traditionell tantkultur. Med åren har den smalnat av till bakning och pyssel – det som jag själv brinner för, säger Ewa Tanmark.

Kafferepet förekommer också som ett inslag här på Helgsidorna en gång i månaden.

. .

Övermäktigt

Det var mångsysslaren Lisa Hellmér, som bland annat driver Pensionatet, som drev på projektet att göra bok av Kafferepet.

För Ewa Tanmark var det en barndomsdröm som gick i uppfyllelse.

– Jag har drömt om att göra en bok sedan jag var liten, men det kändes övermäktigt att klara av det själv.

Bakom boken står en lös sammansättning kreativa vänner.

– Vi kände inte varandra så väl från början men med tiden har det verkligen vuxit fram en vänskap, säger Ewa Tanmark.

I september drog arbetet med boken igång och den sista november lämnades boken till tryckeriet.

– Det har varit intensivt, men eftersom vi har gjort saker vi brinner för har det varit mycket glädje och kärlek hela tiden, säger Ewa Tanmark.

. .

Stark tradition

Ulrika Lindgren, som i grunden är skribent, står för de flesta av bokens fotografier. Att vara med och skapa just en bok med godsaker föll sig naturligt för henne.

– För mig kom kärleken till fika nästan med modersmjölken. Jag kommer från en släkt där vi har en stark fikatradition, till exempel träffas vi alltid över adventskaffe, säger hon.

I boken skriver både Ulrika Lindgren och Ewa Tanmark om fikaminnen kopplade till släktingar som inte längre lever.

– Det är sällan jag såg min mormor utan förkläde och när jag bakar eller bjuder mina nära på bakverk så känns hon nära mig. Kakor är kärlek, ett hantverk som går rätt fort och som gör många glada, säger Ewa Tanmark.

Hennes fikafilosofi handlar om hjärta framför perfekta bakverk.

– För mig är det inte ”Hela Sverige bakar”, det är inte så noga att kakorna blir supersnygga. Det viktiga är att de blir goda och att du gillar dem, säger Ewa Tanmark.

. .

Kärlek till naturen

Förutom recept, fakta och tips innehåller boken personliga texter kring fika och en kärleksförklaring till Norrbotten.

– Vi älskar att bo i Norrbotten, allt från naturen och klimatet till människorna och enkelheten i vardagslivet här, säger Ulrika Lindgren.

För henne är formeln självklar:

Fika + människor = kärlek.

Några tips ur boken:

Baka alltid på smör, aldrig margarin.

Använd ekologiskt mjöl och ekologiska ägg (vanliga ägg är värpta av höns som matas med fiskmjöl och kan därför få en bismak av fisk).

Mjölk i kakor äter av smaken och gör den fadd.

Salt i smeten förhöjer däremot smaker.

Använd bra bakplåtspapper, för att få det att passa i en form, blöt det och skrynkla ihop, släta sedan ut i formen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om