Iva-personal får inte ta emot presentkort

Iva-personalen i Piteå får inte ta emot 200 presentkort som Lions inhandlat för att stötta den lokala handeln. Gåvan betraktas som bestickning.

Enskilt vårdpersonal eller förtroendevalda inom Region Norrbotten får inte ta emot penninggåvor då dessa ses som bestickning.

Enskilt vårdpersonal eller förtroendevalda inom Region Norrbotten får inte ta emot penninggåvor då dessa ses som bestickning.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2020-04-22 12:56

Dan Ljungkvist, president för Lions i Piteå, ville tillsammans med kollegorna uppmärksamma de omkring 180 människorna bakom covid-19-verksamheten i Piteå. Samtidigt ville man passa på att ge stöd åt Piteås lokala handel som Lions till vardags är i behov av för sin verksamhet.

Det hela resulterade i 200 presentkort á 150 kronor. Presentkort som i början av veckan skulle ha överlämnats till sjukhuset. 

– Jag hörde mig för med personal på iva som tog frågan vidare. Till slut hamnade den hos ekonomidirektören på Region Norrbotten och där tog det stopp. Enligt henne räknas en sådan gåva som bestickning och är inte okej, säger Dan Ljungkvist, som med facit i hand säger att han skulle ha låtit bli att fråga så mycket och bara delat ut dem som många andra har gjort.

Alternativ började kollas upp och när Dan Ljungkvist kontaktade vårdchefer på Piteå sjukhus lät det mer positivt.

– Det lät som att det skulle kunna gå att skapa någon form av lokal fond dit presentkorten kan gå som en donation, säger Dan Ljungkvist.

Han tycker det verkar som att vården är tagen på sängen då det gäller hantering av allmänhetens gåvor som nu strömmar in från olika håll och kanter, men hoppas att det ska bli en snabb lösning på krånglet.

Under tisdagen diskuterades hanteringen av gåvan mellan Regionens ekonomiavdelning och ansvariga på Piteå sjukhus. Under onsdagen ska pusselbitarna ha fallit på plats enligt Dan Ljungkvist, som förklarar att Ulf Bergman, stabschef och Eva-Lena Asplund, närsjukvårdschef vid Piteå sjukhus, gjort en insats för att lösa det juridiska.

Tarja Lepola, ekonomidirektör på Region Norrbotten, säger att det finns tydliga riktlinjer för korruption, mutor och jäv inom Regionen där penninggåvor till vårdpersonal omfattas.

– Enskilda medarbetare eller förtroendevalda får inte ta emot gåvor. Detta för att undvika att man hamnar i beroendeställning, säger Tarja Lepola.

Hon förklarar att gåvor till verksamheten i stort är okej och exemplifierar med att någon bjuder personalen på smörgåstårta.

– Då det gäller den aktuella gåvan har vi kommit överens om att hantera den som en donation till covid-verksamheten som omfattar omkring 200 personer. Donationen är på 30 000 kronor. Den ska användas för en gemensam aktivitet. Till exempel personalvård eller en lunch, säger Tarja Lepola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om