"Det bästa är att man aldrig är ensam"

De hade gått på samma skola nästan hela tiden, men blev kompisar på ett arrangemang i Skellefteå. Nu har cosplayarna Wildha och Antonia precis kommit hem från konventet Närcon i Linköping.

Wildha Eklund, 13 år, och Antonia Smedkvist, 14 år, som karaktärerna Ciel Phantomhive och Alois Trancy från mangaserien Kuroshitsuji.

Wildha Eklund, 13 år, och Antonia Smedkvist, 14 år, som karaktärerna Ciel Phantomhive och Alois Trancy från mangaserien Kuroshitsuji.

Foto: Robert Lundberg

Piteå2015-03-07 06:00

Hej Wildha och Antonia. Ert stora fritidsintresse är cosplay. Vad är det?

– Cosplay står för costume play och går ut på att man klär sig i en karaktär som man gillar och spelar den, ofta på speciella träffar, säger Wildha.

– Man väljer en karaktär, ofta är det ur någon mangaserie eller anime. Men man kan också klä sig till en författare eller ett djur. Dessutom kan man spela egna versioner av den karaktären man har valt. Det tar liksom aldrig slut. Ibland förstår man direkt vem någon är, men ibland är det svårt att veta, säger Antonia.

.

Varför intresserar det er?

– Det handlar om kreativitet, att ha kul. Vi gör allt från att sy kostymer till att klippa perukerna själva. Dessutom gör vi photoshoots med både stillbilder och videos och lägger ut på vår Youtube-kanal, säger Antonia.

– Det är också kul att hålla kontakt med andra som cosplayar och att se hur de klär sig, vem de väljer, hur kostymerna är gjorda och hur de bärs upp, säger Wildha.

.

Hur länge har ni hållit på?

– Jag har cosplayat ett halvår, jag har alltid sett upp till folk som hållit på och har själv alltid gjort mina egna halloweenkostymer till exempel, säger Antonia.

– När jag började med cosplay visste jag inte vad konvent var, nu har jag jobbat med sju olika karaktärer. När jag var på väg till mitt första konvent satt jag på bussen och skakade, så nervös var jag, säger Wildha.

.

Konvent, vad går det ut på?

– Att träffa vänner! Dessutom kan man gå gå fram till vem som helst och prata om serier, saker som man läst. Det är jättetrevlig stämning och fritt från alkohol och droger, säger Antonia.

– På konvent klär man sig i en eller flera av sina karaktärer och sedan kan man mingla, vara med i olika tävlingar, som karaoke och sketcher om man vill, säger Wildha.

– Det är för alla åldrar, allt från små barn till äldre. På ett konvent såg jag ett barn klätt till Mario som kramade om en vuxen version av Elsa i Frost. Det var jättefint att se, säger Antonia.

.

Känslan när ni är på ett konvent?

– Underbart, det går inte att hitta ett bättre ord, säger Wildha.

.

Ni har precis varit på Närcon i Linköping. Berätta!

– Vi var tre personer som åkte tillsammans. För mig var det första gången utan att ha någon vuxen med. Vi var med på en walk-on – då man går upp på scenen och visar sin cosplay utan att tävla – som Alois Trancy och Ciel Phantomhive från serien Black butler, säger Antonia och fortsätter:

Resten av dagarna sprang vi mest omkring i shoparna och mellan meet-ups och paneler. Vi träffade många gamla vänner och många nya vänner. Det är en av de sakerna som är så underbart med konvent, att man aldrig är ensam, du hittar alltid någon du kan hänga med. Närcon vinter 2015 har varit ett av mina mysigaste och bästa konvent, det är alltid så mycket kärlek så man vill aldrig åka därifrån. Vi pratade nästan hela tågresan hem om allting som hade hänt, förutom en av oss som somnade ganska direkt.

.

Ni träffades via ert intresse?

– Ja, vi har nästan alltid gått på samma skola men blev kompisar på ett konvent. Det var speedmeeting och vi hamnde plötsligt mitt emot varandra i Skellefteå. Nu träffas vi ofta! säger Antonia.

.

Vad drömmer ni om?

– Drömmen skulle vara att åka på ett stort konvent i USA. Där är det fullt med kändisar, tänk att bara kunna gå och prata med dem, säger Wildha.

.

Vad hittar man på er Youtube-kanal?

– På Rosehill cosplay hittar man tutorials, hur vi gör kostymerna. Det finns också en film när vi klär julgranen i cosplay.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om