Poliser från länet till våldets Malmö

Poliser från Norrbotten står i startgroparna för att förstärka i Malmö där våldet har eskalerat. Operationen har fått namnet Rimfrost och är en massiv insats mot den grova brottsligheten.

Poliser från Norrbotten kommer att förstärka insatsen som fått namnet Rimfrost nere i Malmö efter att våldet har eskalerat.

Poliser från Norrbotten kommer att förstärka insatsen som fått namnet Rimfrost nere i Malmö efter att våldet har eskalerat.

Foto: Karin Hertz

Norrbotten2019-11-14 20:03

Uppgörelser och skottlossningar, mord och sprängningar. Det fick polismyndigheten att agera efter att Malmöpolisen larmat.

Nationella operativa avdelningen, NOA, kraftsamlar från och med i söndags för att bryta utvecklingen med skjutvapen och våld i kriminella konflikter. 

Det här uppger polismyndigheten i ett pressmeddelande och nu kan Norrbottens Media avslöja att även poliser från Norrbotten kommer att ingå i styrkan i Skåne.

– Eftersom vi har en särskild händelse nationellt så ska regionerna också gå upp i stab, för att se på vilket sätt vi ska stötta. Men vi vet inte det än, säger Kristina Lantto, kommunikatör vid polisen i Norrbotten.

I vilken omfattning Norrbottenspolisen kommer att stötta arbetet nere i Malmö var på torsdagen ännu oklart.

– Vi vet ingenting ännu om vilka speciella kompetenser de behöver. Jag tror inte att vi ännu inte har fått en konkret förfrågan, säger Kristina Lantto.

Under torsdagen träffades ansvariga vid polismyndigheten bas i Luleå med ett tydligt ämne: Operation Rimfrost.

Polismyndigheten pekar ut fyra tydliga mål med operationen:

Minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer.

Reducera antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet.

Öka beslagen av vapen och sprängämnen.

Öka tryggheten hos allmänheten.

"Polisens arbete handlar om att bryta en trend som byggts upp och som pågått under en lång tid", skriver polisen vidare i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!