Norrbottning blir ny arbetsmarknadsminister

Eva Nordmark, 48, blir ny arbetsmarknadsminister. Det bekräftade statsminister Stefan Löfven idag i samband med riksdagens öppnade.

10 september 2019 15:00

Eva Nordmark kommer från Luleå och blev i början av 90-talet den första kvinnliga ordföranden för SSU Norrbotten. Nu tar hon över posten som arbetsmarknadsminister efter att Ylva Johansson blir ny EU-kommissionär.

I dag är hon ordförande för tjänstemannafacket TCO, en post hon innehaft sedan 2011. I maj omvaldes hon till fyra år till. Hon har också varit ordförande för fackförbundet Vision (tidigare SKTF) och för Luleå tekniska universitet. För närvarande sitter hon i styrelserna för Luleå tekniska universitet och Europafacket.

Nordmarks historia inom Socialdemokraterna går långt tillbaka. 1992 blev hon den första kvinnan på ordförandeposten i SSU i Norrbotten. Året därpå valdes hon in i ungdomsförbundets styrelse. Hon har dessutom suttit i riksdagen för partiet mellan 1995 och 1998.

Den nya ministerns koppling till länet är fortfarande stark, trots att bostadsadressen finns numera finns i Stockholm. När hon föddes bodde familjen i etta i Gammelstad innan de flyttade till en villa på Porsöberget. Eva Nordmark har beskrivit sin familj som ”en typisk arbetarklassfamilj uppifrån Norrbotten”.

Hennes politiska intresse väcktes bland annat genom hennes farfars och morfars politiska engagemang och av livliga diskussioner om samhällsfrågor inom släkten.

Eva Nordmark reser fortfarande hem till Luleå för att hälsa på sina föräldrar och syskon som bor kvar i länet. Hon dyker även upp ibland som skribent på NSD:s ledarsida.

Redan i januari spekulerades det hett om att Nordmark skulle ta plats i Stefan Löfvens nya regering, men då gick hon själv ut och dementerade uppgifterna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jesper Nilsson, Mathias Asplund/Norrbottens media, Christina Simma

Ämnen du kan följa