Blev fast på tåget – i 23 minusgrader

Tåget gick sönder i Nattavaara – som är näst kallast i landet. "Såg något som blixtrade till", säger resenären Adam Isaksson.

Passagerarna tilldelades värmefiltar och fick tränga ihop sig i en vagn för att hålla värmen.

Passagerarna tilldelades värmefiltar och fick tränga ihop sig i en vagn för att hålla värmen.

Foto: Adam Isaksson

Gällivare kommun2019-11-15 23:07

Norrtågs tåg 7155 från Kiruna till Luleå fick fredagskvällen stopp i Nattavaara på grund av ett tekniskt fel.

"Vi var på väg mot Luleå, jag slumrade och såg att något blixtrade till. Sedan saktade tåget in. Temperaturen började snabbt sjunka. Vi blev flyttade till en av vagnarna och fick värmefiltar", skrev passageraren Adam Isaksson, 24, i ett meddelande.

Tor Kangas, verksamhetsutvecklare på Vy-tåg, säger att tågets huvudgenerator har gått sönder.

– Vi har tagit tågsetet som var på väg upp till Kiruna och det kör vi ner till Pilvo och åker sedan ner med resenärerna till Luleå. De resande som skulle till Kiruna får åka buss från Gällivare, säger han.

Det var enligt SMHI 23,7 minusgrader ute. Näst kallast i landet och väntades bli ännu kallare under kvällen och natten. Alla passagerare fick tränga ihop sig i en vagn för att hålla värmen.

Runt klockan 20.45 kunde de strandsatta resenärerna fortsätta, i det vändande tåget. 

– Vi blev stående cirka en timme, men tempen hann inte sjunka särskilt mycket. Personalen delade ut gratis fika, polarklämmor och bullar, säger Adam Isakssom och tillägger att de blir lite över två timmar sena till Luleå.

– Bra hanterat av personalen sett till situationen och stämningen var god. De flesta verkar vara vana att tågtrafiken krånglar. Jag tar alltid med extra kläder om något sånt här inträffar, fortsätter han.

Rutinerat av dig?

– Jag åkter med den här tågsträckan varje helg hösten 2016 utan några problem. Den här hösten har jag åkt två gånger. Först gången blev tåget inställt och ersatt av buss, nu detta.

Det är 23 minusgrader ute och tåget har fått stopp i Nattavaara – och det blir kallare.
Det är 23 minusgrader ute och tåget har fått stopp i Nattavaara – och det blir kallare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!