Omlöp istället för fisktrappa

Det blir ingen fisktrappa i Lillpiteälven. Mark- och miljödomstolen godtar en lösning som innebär att omlöp anläggs vid kraftstationerna i Lillpite och Råbäcken. För Lillpite Kraft AB innebär det avsevärt lägre kostnader.

Carl-Johan Åhlund, vd för Lillpite Kraft AB, är nöjd med den ändrade domen i mark- och miljödomstolen. Istället för att anlägga en fisktrappa i betong kan bolaget gräva ett omlöp (bäck). Domen innebär klart lägre kostnader för Lillpite Kraft.

Carl-Johan Åhlund, vd för Lillpite Kraft AB, är nöjd med den ändrade domen i mark- och miljödomstolen. Istället för att anlägga en fisktrappa i betong kan bolaget gräva ett omlöp (bäck). Domen innebär klart lägre kostnader för Lillpite Kraft.

Foto: Joel Gustafsson

LILLPITE2015-12-21 14:26

Bolagets vd, Carl-Johan Åhlund, är överraskad över att mark- och miljödomstolen avkunnade dom så snabbt, men han är givetvis mycket nöjd.

– Istället för att bygga fisktrappor i betong kan vi gräva omlöp, ungefär som bäckar. Det innebär betydligt lägre anläggningskostnader än den tidigare prislappen på 5-6 miljoner kronor.

Blir försenat

När börjar ni gräva?

– Vi är redo och jag tror att vi kan vara igång i början av 2016.

Hinner ni till den 30 april 2016?

– Nej, det går inte. Vi kommer att begära en tidsfrist av länsstyrelsen, men säg att alla delar är klara till sommaren/hösten. Det ska ju installeras kameror och fiskräknare också, säger Carl-Johan Åhlund.

Föredrar omlöp

Lillpite Kraft AB begärde de nu beviljade ändringarna i samråd med länsstyrelsen och där är tongångarna enbart positiva. I somras sa Stefan Stridsman vid vatten- och fiskeenheten på länsstyrelsen att det mest naturliga är att bygga omlöp istället för att använda sig av tekniska lösningar.

"Ett omlöp liknar en bäck som slingrar sig i terrängen. Det är en bättre och mer estetisk lösning för både Lillpite och Råbäcken. Nu kommer de flesta förekommande fiskarter, inklusive lax och öring, att kunna ta sig förbi omlöpet."

Södra sidan

Omlöpet ska anläggas på södra sidan av älven. Vid högre tillrinning än kraftverkets slukförmåga ska detta vatten, dock högst 600 liter per sekund, passera fiskvägen.

Vidare ska Lillpite Kraft AB för avledning av nedströmsvandrande fisk, framför kraftverket, installera en uppsamlingsränna och ett fingaller med en lutning på 36 grader och en spaltöppning på 18 millimeter mellan plattjärnen.

Under den isfria säsongen ska en vattenmängd på minst 300 liter per sekund släppas i fiskvägen. Uppsamlingsrännan ska under samma tid tillföras minst 150 liter per sekund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om