Nytt slag mot mjölkbönderna

Norrmejerier sänker betalningen till mjölkbönderna med 25 öre per kilo mjölk. Ett dystert, men inte oväntat besked för mjölkbonden Sara Hortlund, Lillpite, som konstaterar att kostnaderna ändå är lika höga.

För Sara Hortlund, mjölkbonde i Lillpite, kom beskedet om sämre ersättning inte som någon överraskning. ”Vi har väntat på det” säger hon. 
(Arkivbild)

För Sara Hortlund, mjölkbonde i Lillpite, kom beskedet om sämre ersättning inte som någon överraskning. ”Vi har väntat på det” säger hon. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

LILLPITE2015-02-06 19:21

För en tid sedan sänkte Norrmejerierna betalningen till mjölkbönderna med 30 öre per liter, nu sänks betalningen med ytterligare 25 öre.

– Det är inget trevligt besked, men inte heller så oväntat, säger mjölkbonden Sara Hortlund, Lillpite, som redan i december fick signaler om att en sänkning var på gång.

– Så det har bara varit frågan om "när" och "hur mycket".

Det var under torsdagen som Norrmejeriers styrelse fattade beslutet om sänkningen från och med första februari.

– Ett oerhört tråkigt, men tyvärr nödvändigt beslut, säger Henrik Wahlberg mjölkbonde och styrelseordförande, Norrmejerier.

Enligt företaget är det en ökad import av billiga mejeriprodukter som gör att kunder och konsumenter i allt högre grad väljer dessa, vilket slår direkt mot Norrmejeriers ägare – de norrländska mjölkbönderna.

Bakgrunden är framförallt den ryska handelsbojkotten som har resulterat i ett allt större mjölköverskott i Europa. Priserna pressas nedåt och detta i kombination med en minskande mjölk- och filkonsumtion gör att läget för mjölkbönderna är allvarligt.

– Vi hoppas och tror på fortsatt stöd från alla norrlänningar, men också på en konstruktiv dialog med landsbygdsministern och handeln på mötet i näringsdepartementet i mitten av februari, säger Bo Rasmussen, vd för Norrmejerier.

Se över utgifterna

Han anser att det bästa vore om norrlänningarna köpte mer lokala produkter, men skulle också vilja se en generell prishöjning i handeln samt att handeln också minskar sin import av billigare märken.

På sitt jordbruk, Lillbäckens AB har Sara och maken Ola Berggren cirka 70 kor som ger mjölk samtidigt. Dessutom har man kalvar där tjuvarna går till slakt, en grisgård samt satsar också på försäljning av gårdskött.

– Nu får se över våra utgifter, det är ju inte något annat som blir billigare utan vi har fortfarande samma kostnader för exempelvis personal, diesel och drift, säger Sara Hortlund som anser att man måste vara "uppfinningsrik" som mjölkbonde. Samtidigt är det svårt att satsa på något nytt när ekonomin inte tillåter.

Hon berättar om en aktion i bland annat Västerbotten där några handlare tagit initiativet till att ta en krona mer för mjölken som sedan skickas direkt till mjölkbönderna.

– Då har mjölkförsäljningen faktiskt också ökat, säger Sara Hortlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om