Mindre betalt till mjölkbönderna "Det känns som ett svek"

Nu sänker Norrmejerierna betalningen till mjölkbönderna med 30 öre per liter. En katastrof för många i en redan hårt pressad branch.– Det känns inte alls bra. Vi förlorar runt 220 000 kronor per år på det, säger mjölkbonden Sara Hortlund.

Mjölkbonden Sara Hortlund i Lillpite är besviken på Norrmejeriers beslut att sänka ersättningen med 30 öre per liter. På årsbasis förlorar hon 220 000 kronor.

Mjölkbonden Sara Hortlund i Lillpite är besviken på Norrmejeriers beslut att sänka ersättningen med 30 öre per liter. På årsbasis förlorar hon 220 000 kronor.

Foto: Gunnar Westergren

LILLPITE2014-10-28 16:59

För tre år sedan tog Sara Hortlund över föräldrarnas jordbruk i Lillpite och nu driver hon gården tillsammans med maken Ola. En tuff utmaning, men det visste Sara redan när hon tog över.

– Vi har satsat hårt, men det är små marginaler och 30 öre mindre per liter känns som ett svek. Egentligen skulle vi behöva ha en krona mer i ersättning. Vi har dessutom haft produktionsstörningar i sommar. Den heta sommaren och infektion bland korna ställde till det. Och så nu det här, säger Sara Hortlund.

Grisarna räddar

På gården i Lillpite har de hundra årskor, var av 60-70 ger mjölk samtidigt. Dessutom kalvar, där tjurarna går till slakt. Men det är egentligen en för liten djurbesättning.

– Ja, vi skulle behöva ha fler djur, men just nu har vi inte råd att köpa. I nuläget är det grisarna som nästan betalar för korna. Det borde inte vara möjligt.

Grisbranschen är som bekant också hårt pressad av billigt fläsk från bland annat Danmark, men de många skandalerna om vanvårdade grisar har faktiskt till en del hjälpt de svenska grisfarmarna.

– Många konsumenter har börjat tänka efter. De vill inte ha fläsk full av antibiotika från grisar som behandlas illa, säger Sara Hortlund och fortsätter:

– Jag hoppas ju att konsumenterna i större utsträckning ska köpa Norrmejeriers produkter också. Det handlar ytterst om vår överlevnad.

Hårt pressade

De senaste åren har många mjölkbönder lagt ner verksamheten i Norrbotten. Samtidigt pågår en generationsväxling och det kan vara ett riskspel att ge sig in i branchen.

Förstår du varför Norrmejerierna sänker inköpspriset?

– Vi vet att det finns flera orsaker, men samtidigt frågar man sig om det går så dåligt för Norrmejerier. Jag vet att det ska vara ett krismöte i Luleå på fredag, säger Sara Hortlund.

För paret Hortlund innebär inkomstbortfallet cirka 220 000 kronor och det i ett läge när de skulle behöva anställa fler för att hinna och orka med.

– Jag och Ola jobbar så mycket vi kan och orkar. Vi har dessutom två heltidsanställda och två deltidsanställda (en på 75 och en på 50 procent), men vi har inte råd att anställa fler.

Klarar ni att satsa vidare?

– Vi har inget val, men den här sänkningen känns som ett dråpslag. Vi får jobba ännu hårdare. Semester? Nej, det finns det inte tid till, men vi var faktiskt ner till Elmiamässan i Jönköping, säger Sara Hortlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om