Ingen kompensation för Arvidsjaurs flygplats

Arvidsjaurs flygplats har ännu inte fått någon ekonomisk kompensation för flygskatten. Nu sätter man sitt hopp till ett möte med trafikverket i dagarna.

"Vi får se vad trafikverket har för lösning på problemet" säger Ralf Lundberg, flygplatschef på Arvidsjaurs flygplats som efterlyser kompensation.

"Vi får se vad trafikverket har för lösning på problemet" säger Ralf Lundberg, flygplatschef på Arvidsjaurs flygplats som efterlyser kompensation.

Foto: Malin Johansson

Arvidsjaurs kommun2019-11-04 19:30

– Vi har inte fått någon kompensation ännu, men vi ska ha ett möte med trafikverket på torsdag. Då ska de lägga fram ett förslag på hur man kan söka pengarna, säger Ralf Lundberg, flygplatschef på Arvidsjaurs flygplats.

Det var den första april 2018 som flygskatten infördes, i samma veva blev norrländska regionala flygplatser, som inte ägs av staten, lovade kompensationer. Stödet är tänkt att betalas ut om flygplatserna kan visa att de drabbats ekonomiskt på grund av just flygskatten.

I år finns 99 miljoner kronor öronmärkta för att stötta flygplatserna. Regeringen bedömer nu att den summan räcker och avsätta därför inga mer pengar för nästa år.

– Det återstår att se om det varit en sådan effekt att flygskatten inneburit ett minskat flygande, men kan man påvisa det så finns det närmare 100 miljoner kronor till förfogande för att kompensera flygplatserna i Norrland. Vår bedömning är att det är tillräckligt, säger Tomas Eneroth, infrastrukturminister.

Men de berörda flygplatserna har ännu inte fått något stöd alls. Arvidsjaurs flygplats har tidigare skickat in en ansökan på fyra miljoner kronor, men utan gensvar.

– Vi får se vad som händer nu, hur trafikverket ska bedöma detta. Jag har svårt att se hur vi ska bevisa det, men de har begärt in ekonomisk redovisning för 2018 och delårsbokslut för år 2019, säger Ralf Lundberg.

Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en modell för hur stödet ska fördelas och räknar med att kunna betala ut pengar innan årsskiftet.

– Jag har ändå en förhoppning om att vi ska kunna ta del av pengarna som finns avsatta för det här ändamålet, säger Ralf Lundberg.

Robert Lindberg, vd för Skellefteå airport ser situationen som "allvarlig" och ska också ha ett möte med trafikverket i slutet av veckan.

– Vi ska ha en dialog, vi är inte arga på något vis utan hoppas att vi kommer fram till något tillsammans, säger han.

Den första januari i år lämnade Norwegian Skellefteå airport och bolaget uppgav att orsaken till detta var flygskatten.

– Vi tappade ungefär 130 00 resor, på årsbasis blir det ett tapp på 15 miljoner kronor, säger Robert Lindberg.

Han efterlyser både en strategi för de regionala flygplatsernas framtid och en strategi för Arlanda, två stora utredningar som ännu inte är klara.

– Pengarna i all ära, men vi vill ha spelregler och långsiktighet.

Arvidsjaurs flygplats har ännu inte fått någon kompensation för att flygskatt infördes i april 2018.
Arvidsjaurs flygplats har ännu inte fått någon kompensation för att flygskatt infördes i april 2018.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!