I Lomträsk, cirka fyra mil nordost om Arvidsjaur, håller paret Linda Remahl och Goncalo Rodrigues Marques sedan ett par år tillbaka på att förvandla den gamla lägergården till en inspirerande plats för konstnärer. 2013 hölls till exempel en internationell festival i kontaktimprovisationsdans där.

Nu i juli har Augustine Collective varit där för att arbeta med sitt projekt Host, värdskap.

– Jag var här i Lomträsk i fjol på ett workshop och tänkte att ”hit ska vi”, säger Marie Helen Andersson.

Artikelbild

| Marie Helen Andersson, en av de fem dansarna i Augustine Collective.

Danskollektiv

Med vi syftar hon på Augustine Collective, det danskollektiv i vilket hon är en av dess fem medlemmar.

Marie Helen berättar att projektet Host handlar om värdskap:

– Inte i stora städer utan på landsbygden. Vi har fått stöd till projektet från Nordisk kulturfond och från Lille kulturpuljen, Nordjylland. Vi gör research i form av möten med de som bor här, vi har bjudit in till kaffe här hos oss och många kom, mer än förväntat faktiskt. Sedan har vi i vår tur försökt att bli inbjudna. Vi byter roller, från värd till gäst. Vi har varit och druckit kaffe hos bybor och vi blev inbjudna till en bastukväll.

Artikelbild

| Om att vara värd och om att vara gäst. Dansarna i Augustine Collective visade med rörelser och dans sina intryck från Lomträsk om det här med värdskap.

Öppen visning

Det två veckor långa besöket i Lomträsk avslutas onsdag 15 juli och på måndagen bjöd Augustine Collective in till öppen visning av hur de genom dans och rörelser tolkar det här med värdskap och relationer. En spännande och fantasieggande föreställning.

Artikelbild

| I spänd väntan. Många, bybor och andra, hade kommit till Lomträsk Arthouse på måndagseftermiddagen.

Augustine Collective reser nu vidare till Finland och därefter till Danmark där en kortfilm om projektet ska sammanställas.

Augustine Collective bildades för två år sedan när de fem dansarna, som kommer från fyra olika länder, Sverige, Danmark, Israel och Schweiz, träffades i Bryssel.

Artikelbild

| Marie Helen Andersson, ursprungligen från Piteå, berättade för publiken om Augustine Collectives dansföreställning.

– Det startade som ett kunskapsutbyte och vidareutbildning mellan oss fem. Vi träffas en gång per år, det här är alltså tredje året, och vi har sagt att vi ska göra det i åtminstone fem år, säger Marie Helen Andersson, svensk representant i danskollektivet.

De övriga medlemmarna i Augustine Collective är Or Avishay, Clea Onori, Birgitte Lundtoft och Ayelet Yekutiel.