Hanna värmer upp inför Nobelfesten

- Synd att inte alla skolor får vara med. För det är en upplevelse!Det säger Hanna Löfgren, elev på hotell- och restaurangprogrammet på Sandbackaskolan, som tillsammans med fem av sina klasskompisar ska laga och servera mat vid Nobelfesten i Stockholm om knappt en månad.

För tredje året i rad tar läraren Kristina Stenbro sina elever på hotell- och restaurangprogrammet på Sandbackaskolan i Arvidsjaur till Stockholm och Nobelfesten

För tredje året i rad tar läraren Kristina Stenbro sina elever på hotell- och restaurangprogrammet på Sandbackaskolan i Arvidsjaur till Stockholm och Nobelfesten

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2008-11-19 06:00
För tredje året i rad kommer elever från Arvidsjaur att hjälpa till i Stockholms stadshus när Nobelpristagarna och 1 300 gäster serveras middag.
- Det är bara tre skolor i Sverige som får vara med. Det är hårt arbete som gäller för eleverna, det ställs höga krav, säger läraren Kristina Stenbro.
Sex av de tio eleverna i årskurs tre på HR-programmet har antagit utmaningen. Två ska arbeta i köket, fyra ska servera, och i går eftermiddag reste de till Stockholm för att under resten av veckan hårdträna inför Nobelfesten. Innan avresan värmde de och hotell- och restaurangs övriga elever upp med att servera omkring 200 personer på den trivseldag för seniorer som arrangerades i Medborgarhuset i Arvidsjaur.
Kört armhävningar
Hanna och några av hennes kompisar vet vad som väntar i Stockholm. För de var med redan i fjol.
- Jag har kört armhävningar i ett par veckor nu, säger Hanna.
Kristina förklarar:
- För att få servera måste man klara av att bära femton tallrikar till disken. Och rak i ryggen ska man vara...
- Den sista biten är jobbig, intygar Hanna.
Att få servera eller arbeta i köket på Nobelfesten har funnits med i planeringen ända sedan första utbildningsåret.
- En morot, något man ska göra i årskurs tre. Vi förbereder oss för det här under alla moment vi gör i undervisningen, säger Kristina Stenbro.
Årets Nobelmiddag kan vara den sista för Sandbackaskolan.
- Det är sagt att det är max tre år per skola och det här blir tredje gången för oss. Men vi får väl se, säger Kristina.

fakta Nobel-
festfixare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om