"Flytta verksamheten är ett sistahandsalternativ"

Försvarsmakten vill lägga ned sina verksamheter i Arvidsjaur och flytta jägarutbildningen söderut. Samtidigt säger Försvarsberedningen att det är viktigt att försvaret har subarktisk förmåga.

Försvarsberedningens ordförande Karin Enström, m, besökte i går Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur och fick information om verksamheten av bland annat I 19-chefen Jan Mörtberg.

Försvarsberedningens ordförande Karin Enström, m, besökte i går Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur och fick information om verksamheten av bland annat I 19-chefen Jan Mörtberg.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2008-09-05 06:00
- Går det ens att upprätthålla den förmågan om man inte finns i den subarktiska miljön? Den frågan måste man ställa sig, säger Karin Enström, m, ordförande i Försvarsberedningen, som i går besökte jägarbataljonen i Arvidsjaur.
Överbefälhavaren gjorde redan i maj klart att Försvarsmakten vill lägga ned verksamheten i
Arvidsjaur. Sedan dess har försvarspolitikerbesöken avlöst varandra på jägarbataljonen och i går var Karin Enström, m, ordförande för Försvarsberedningen, på plats.
Bra utbildning
Karin Enström var nöjd med vad hon sett och hört under dagen:
- Som förband och sett till utbildningsresultat är det inga som helst tvivel om det här är bra. Utbildningen har bra kvalitet, och det är hög trivsel och motiverade värnpliktiga som väldigt gärna vill göra internationell tjänst.
Försvarsberedningen säger i sin rapport Försvar i användning att försvaret ska ha förmåga att hantera och verka i subarktiskt klimat.
- Ska man vara trogen att man ska kunna verka i speciell miljö, så visst ligger det någonting att man i huvudsak ska vara i den miljön också. Det finns många skäl som talar för att det förmodligen annars blir svårt, om det ens går, att upprätthålla den förmågan. Och det kanske blir mycket dyrare om man ständigt ska hålla på att åka någonstans för att öva i den miljön.
Fungerande
Hon ger dock inga löften om hur det kommer att gå med jägarbataljonen i Arvidsjaur.
- Jag vet inte hur det kommer att bli, och jag tror inte att departementet och regeringen heller vet exakt hur man vill ha det. Men min uppfattning är att det här är en väl fungerande verksamhet, med stort stöd i kommunen och med många synergieffekter inom till exempel testverksamhet. Men om det är så att Försvarsmakten ser väldigt stora fördelar i att göra väldigt stora förändringar i jägarkonceptet, så ska det vägas samman med detta. Men det krävs andra bevis än det vi har sett nu för att motivera att flytta verksamheten, och att flytta måste vara ett sistahandsalternativ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om