S sonderar brett efter nytt kommunalråd

Någon gång innan påsk lämnar Britta Flinkfeldt sitt uppdrag som kommunalråd i Arjeplog. S jakt på en efterträdare har börjat.

Socialdemokraternas ordförande i Arjeplog, Mats Abrahamsson, hoppas att partiet har en färdig kandidat till kommunfullmäktigesammanträdet i slutet på februari. (Arkivbild)

Socialdemokraternas ordförande i Arjeplog, Mats Abrahamsson, hoppas att partiet har en färdig kandidat till kommunfullmäktigesammanträdet i slutet på februari. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-11-05 14:01

Det var i slutet av september som Flinkfeldt via ett pressmeddelande kungjorde sin plan på avgång. 

–  Jag är inne på mitt elfte år och har börjat tycka att det är dags att någon annan tar över posten som kommunalråd i Arjeplog. Kommunen behöver ledas av en person som har ny kraft och är hungrig på sitt uppdrag, sa hon då. 

Mats Abrahamsson som är ordförande för S i Arjeplog, berättar vad som hänt sedan dess. 

– Vi har vänt oss till våra medlemmar och bett dem tänka brett och komma med förslag; titta i kommunen, utanför, någon som kanske har ett ledande uppdrag någonstans som skulle kunna passa till uppdraget. 

Har ni några kandidater redan nu?

– Nej, inga som vi vill lyfta fram ännu. Vi har ett möte med valberedningen den 13 november, efter det vet vi kanske lite mer. 

Spelar kommunfullmäktigelistan för valet 2018 någon roll här?

– Det finns inget sånt uttalat, och det är faktiskt så att ett kommunalråd inte behöver vara med i kommunfullmäktige för att väljas. Det har hänt förut. Men visst, det är en fördel och ett plus i kanten om man har politisk erfarenhet. 

För du är nummer två på den listan efter Britta Flinkfeldt. Vad tänker du om det?

– Jag hoppas att jag inte kommer på fråga, att man hittar någon yngre än vad jag är som kan tänkas stanna på uppdraget under en längre tid. 

Abrahamsson säger att man siktar på att ha en kandidat färdig till kommunfullmäktigesammanträdet i slutet på februari. 

Karta: Arjeplog
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!