Kulturskolan ny huvudman för teaterprojekt

Älvsbyns nya kulturskola tar från och med höstterminen 2012 över Älvåkraskolans teaterprojekt för årskurs nio. Den 31 januari ska kommunstyrelsens barn- och fritidsutskott ta ställning till ett förslag om hur övertagandet ska lösas praktiskt.

ÄLVSBYN 2011-12-31 06:00

Älvåkraskolans teaterprojekt är unikt på flera sätt. Dels för att det genomförts årligen sedan början av 1990-talet, dels för att det handlar om en fullständig teaterproduktion, där eleverna jobbar med allt "från ax till limpa". Projektet har medfört att deltagarna utvecklats både som grupp och individer och bidragit till att stärka enskilda elevers självkänsla och självbild.

Under årens lopp har svensklärarna, som drog igång projektet från början, backats upp av både andra ämneslärare och övrig skolpersonal. 2002 satte man för första gången upp en föreställning i form av en musikteater. Succén var given. Sedan dess har skolans musiklärare i högsta grad varit involverade i teaterprojektet.

Hotad verksamhet
När kommunfullmäktige beslutade att lägga ner kommunala musikskolan 2009 befarade många att det betydde slutet även för teaterprojektet. Nästa hot kom våren 2010 då en privatperson anmälde Älvåkraskolan till Skolinspektionen för att niorna jobbar kvällstid i slutfasen av projektet. Till råga på allt såg det mörkt ut med finansieringen.

Elever och föräldrar tog dock upp kampen för att få behålla teaterprojektet och uppvaktade bland andra kommunalråd Bill Nilsson (S) i ärendet.

"Vi ska lösa problematiken, naturligtvis ska teaterprojektet vara kvar", sa han i PT den 15 oktober i fjol.

Ekonomisk hake
Av samma uppfattning är barn- och fritidsutskottet, som i och med kulturskolans tillkomst med musik, drama och dans föreslår att teaterprojektet ska genomföras och administreras inom denna verksamhet.

Haken är att projektarbetet fram till nu skett utanför ordinarie skoltid och utanför de två ansvariga lärarnas ordinarie tjänster. De har kompenserats med timersättning motsvarande den tid de lagt ner på teaterprojektet.

Kulturskolan har dock inga pengar inom sin budget att betala ut motsvarande ersättning till deltagande lärare.

Ta fram förslag
Nu har barn- och fritidsutskottet gett skolchef Jan-Erik Backman samt fritids- och kulturchef Kjell Tegnelund i uppdrag att resonera igenom frågan med berörda lärare och därefter ta fram ett förslag hur man ska arbeta vidare med teaterprojektet inom Kulturskolan.

Förslaget ska redovisas vid utskottets sammanträde den 31 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om